Cube

Αναθεώρηση ως προς 17:08, 7 Ιανουαρίου 2015 από τον Garvanitis (Συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '===Τί είναι ο υπερκύβος=== Οι τεχνικές OLAP (On-Line Analytical Processing) υποστηρίζουν την ενοποίηση (aggregation) ...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Τί είναι ο υπερκύβος

Οι τεχνικές OLAP (On-Line Analytical Processing) υποστηρίζουν την ενοποίηση (aggregation) και τη συγκριτική παρουσίαση επεξεργασμένης πληροφορίας (π.χ. sums, averages, minimums, maximums) ή απλών αριθμών (π.χ. αριθμός υποβληθέντων αιτήσεων, μήνες). Επίσης, επιτρέπουν να δει κανείς συγκριτικά μετρήσιμα δεδομένα μέσω μιας πολυδιάστατης (multidimensional) παρουσίασης της σχετικής πληροφορίας. Οι OLAP τεχνικές παρουσιάζονται με τη μορφή OLAP-κύβων (πολυδιάστατων κύβων ή υπερκύβων).

Τί είναι οι διαστάσεις και οι μετρικές

Οι πολυδιάστατοι κύβοι αποτελούνται από διαστάσεις (dimensions), οι οποίες λειτουργούν ως δείκτες στα δεδομένα τους. Σε κάθε ερώτηση γίνεται δυνατή η πρόσβαση στις τιμές των δεδομένων του κύβου με χρήση των τιμών των διαστάσεων του. Ενώ οι διαστάσεις προσθέτουν μια ποιοτική πληροφορία στα δεδομένα του κύβου σημαντικό ρόλο παίζουν οι μετρικές (measures). Οι μετρικές είναι και αυτές διαστάσεις που δίνουν όμως την αριθμητική πληροφορία στα γεγονότα του κύβου, δηλαδή κάτι το οποίο μπορεί να μετρηθεί (αριθμός δελτίων του Helpdesk).

Πράξεις στους υπερκύβους - πλοήγηση

Με τη χρήση υπερκύβων επιτυγχάνεται η μεταβολή της «οπτικής γωνίας» παρουσίασης των δεδομένων (π.χ., από δελτία ανά έργο -> δελτία ανά περιοχή κλπ.). Η πληροφορία, δηλαδή, μπορεί να παρακολουθείται με τμηματικό τρόπο με τα Filters και με βαθμό λεπτομέρειας που εξελίσσεται όσο προχωρά η ανάλυση της πληροφορίας σε βάθος με την δυνατότητα του Drill-down και του Drill-up. Συγκεκριμένα, με την πράξη Drill-down γίνεται η μετακίνηση από ένα υψηλότερο επίπεδο ιεραρχία μιας διάστασης σε ένα χαμηλότερο ή από μία διάσταση σε κάποια άλλη. Επίσης, με τη χρήση φίλτρων (Filters) είναι δυνατή η επιλογή των δεδομένων σε μια συγκεκριμένη διάσταση όσον αφορά μια περιοχή τιμών ή μια συγκεκριμένη τιμή ενός επιπέδου διάστασης. Τέλος, ένας κύβος δίνει τη δυνατότητα του Pivot, ώστε να αλλάζει ο τρόπος παρουσίασης των διαστάσεων για να διευκολύνεται η ανάλυση.

Ο κύβος του Helpdesk

Στη φάση αυτή τα στατιστικά δεδομένα του Helpdesk χρησιμοποιούν ως μετρικές τον αριθμό των Δελτίων (Tickets), τον αριθμό των Ενεργειών (Actions), το μέσο όρο Χρόνου Διεκπεραίωσης Δελτίων και τον αριθμό των αρχείων που αφορούν την Επιτόπια Στήριξη.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα στατιστικά δεδομένα στα πλαίσια των έργων/ οντοτήτων «Στηρίζω», «ΠΣΔ», «MySchool», «ΚΕΠΛΗΝΕΤ» και «Σχολεία» κατασκευάστηκαν διάφορες αναφορές, ώστε με ένα απλό κλικ να γίνονται γνωστές οι βασικότερες πληροφορίες. Το έργο «ΚΕΠΛΗΝΕΤ» προστέθηκε για διευκόλυνση των τεχνικών ΠΛΗΝΕΤ των περιοχών.

Πλοήγηση στις Αναφορές

Η προεπιλεγμένη μορφή στην οποία δίνονται οι προαναφερθείσες αναφορές είναι το ραβδόγραμμα (Analytic Chart). Κάποιες βασικές δυνατότητες του χρήστη στην εφαρμογή φαίνονται παρακάτω:

 • Μπορεί να χρησιμοποιήσει φίλτρα που θα κάνουν την πληροφορία πιο εξειδικευμένη. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει Φίλτρο Έργου-Φορέα-ΔΟ-Τεχνικού Υποβολής, Φίλτρο Περιοχής Σχολικών Μονάδων, Φίλτρο Χρόνου, Φίλτρο Είδους Δελτίου και τέλος το Φίλτρο Είδους Στήριξης.Για παράδειγμα έχει τη δυνατότητα σε κάθε αναφορά να επιλέξει το έργο «ΚΕΠΛΗΝΕΤ» που αφορά τα δελτία και τις ενέργειες των τεχνικών «ΚΕΠΛΗΝΕΤ». Όπως φαίνεται και στις εικόνες, στην αναφορά με τις «Κατηγορίες» των δελτίων μπορεί να επιλέξει την εμφάνιση μόνο εκείνων των κατηγοριών που αφορούν δελτία που υποβλήθηκαν απ’ το έργο «ΚΕΠΛΗΝΕΤ» και απ' την περιοχή σχολικών μονάδων την «Αχαΐα», όπως φαίνεται παρακάτω:
  Cate ti 1.png
  Cate ti 2.png


 • Όταν η αναφορά παρουσιάζει κάποια ιεραρχία (π.χ. φορέας, κατηγορίες, περιοχές) τότε κάνοντας αριστερό κλικ πάνω σε κάποιο μέλος του άξονα x, μπορεί ο χρήστης να μεταβεί στα υπόλοιπα επίπεδα της ιεραρχίας με τη σειρά που αυτά είναι ορισμένα για το συγκεκριμένο μέλος που επιλέχθηκε αρχικά. Για παράδειγμα η ιεραρχία διάστασης Έργου-Φορέα-ΔΟ-Τεχνικού Υποβολής:
 1. Έργο
  Ergo.png
 2. Φορέας
  Foreas.png
 3. ΔΟ
  DO.png
 4. Τεχνικός
  Technikos.png


 • Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στο όνομα ενός μέλους του άξονα x ανάλογα με την πληροφορία που δίνει η αναφορά και επιλέγοντας Drill-down μπορεί να πλοηγηθεί στη διάσταση που επέλεξε παίρνοντας πληροφορία μόνο για το μέλος το οποίο αρχικά κλίκαρε. Ένα σχετικό παράδειγμα φαίνεται παρακάτω, όπου στην αναφορά «Περιοχές Φορέα - Δελτία» όπου επιλέγεται το έργο «ΚΕΠΛΗΝΕΤ» και η περιοχή «Αχαΐα» απ’ τα φίλτρα και ζητείται η Βαθμίδα Εκπαίδευσης της διάστασης «Περιοχή Ευθύνης Φορέα» που έχουν υποβάλει οι τεχνικοί ΚΕΠΛΗΝΕΤ.


Drill down 1.png
Drill down 2.png
 • Decomp.png
  Μια υποδομή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθιστώντας πιο ευανάγνωστη την πληροφορία είναι το Decomposition Tree (Δέντρο Αποδόμησης). Το Decomposition Tree παρέχει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τα «Drill Down To» στα αναλυτικά διαγράμματα καθιστώντας ευκολότερη τη διερεύνηση των διαστάσεων της πληροφορίας.
  Info-32.pngΓια να χρησιμοποιηθεί το δέντρο αποδόμησης, απαιτείται η εγκατάσταση του πρόσθετου Microsoft Silverlight στον υπολογιστή σας.

 • Pita.png
  Εκτός απ’ τη μορφή του ραβδογράμματος στην οποία δίνονται όλες οι αναφορές υπάρχει και δυνατότητα ανάλυσης των δεδομένων σε πλέγμα, γράφημα σωρευμένων ράβδων, γράφημα γραμμών, γράφημα γραμμών με δείκτες και γράφημα πίτας.

Σύνδεσμος Helpdesk-Cube

Ο σύνδεσμος για την εφαρμογή εξαγωγής των δυναμικών στατιστικών στοιχείων που υλοποιήθηκε είναι ο εξής: http://helpdesk-cube.cti.gr . Τα στοιχεία του χρήστη που θα ζητηθούν για την είσοδο στην εφαρμογή είναι μοναδικά για κάθε φορέα. Στο σύνδεσμο θα μπορέσετε να βρείτε οδηγό χρήσης και βίντεο για τη διευκόλυνση στην πλοήγηση της εφαρμογής.