Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Linux/LTSP/Απαιτήσεις"

< Linux‎ | LTSP
(Fat clients)
(Εξυπηρετητής)
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
 
{{Hint|Για ΣΕΠΕΗΥ αποκλειστικά με fat clients, ο εξυπηρετητής μπορεί να είναι χαμηλότερων επιδόσεων, ακόμα και single core με 1 GB RAM είναι αρκετά.}}
 
{{Hint|Για ΣΕΠΕΗΥ αποκλειστικά με fat clients, ο εξυπηρετητής μπορεί να είναι χαμηλότερων επιδόσεων, ακόμα και single core με 1 GB RAM είναι αρκετά.}}
 
<br>
 
<br>
Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού του εξυπηρετητή με την προτεινόμενη λύση εκκινώντας τους με ένα [[Linux/LiveCD|Ubuntu LiveCD της Τεχνικής Στήριξης]].<br>
+
Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού των σταθμών εργασίας με την προτεινόμενη λύση [[Linux/LTSP/Δοκιμή Ubuntu|εκκινώντας τους με ένα Ubuntu LiveCD της Τεχνικής Στήριξης]]. <br>
 
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπτονται στο [[Linux/Προχωρημένα/Έλεγχος_συμβατότητας]].
 
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπτονται στο [[Linux/Προχωρημένα/Έλεγχος_συμβατότητας]].
  

Αναθεώρηση της 22:09, 11 Οκτωβρίου 2012

Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε την προτεινόμενη ολοκληρωμένη λύση στο ΣΕΠΕΗΥ σας, θα πρέπει αυτό να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Thin clients

Σταθμοί εργασίας με 128 - 400 Mb RAM εκκινούνται αυτόματα ως thin clients. Υπολογιστές με λιγότερο από 128 MΒ RAM δεν υποστηρίζονται. Τόσο οι thin όσο και οι fat clients δεν χρειάζεται να διαθέτουν σκληρό δίσκο. Εάν υπάρχουν σκληροί δίσκοι, δεν τροποποιούνται σε καμία περίπτωση, δηλαδή αν υπάρχει εγκατάσταση MS-Windows δεν θα πειραχτεί.

Fat clients

Σταθμοί εργασίας με περισσότερο από 400 Mb RAM εκκινούνται αυτόματα ως fat clients. Τα LTSP fat clients πρέπει να έχουν πόρους που να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις CPU & RAM του λειτουργικού συστήματος Ubuntu. Προτεινόμενο είναι να διαθέτουν τουλάχιστον:

  • 1GB RAM και
  • Pentium 4 ή αντίστοιχο επεξεργαστή.

Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού των σταθμών εργασίας με την προτεινόμενη λύση εκκινώντας τους με ένα Ubuntu LiveCD της Τεχνικής Στήριξης.
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπτονται στο Linux/Προχωρημένα/Έλεγχος_συμβατότητας.

Εξυπηρετητής

Ο εξυπηρετητής σε κάθε περίπτωση προτείνεται να έχει κάρτα δικτύου gigabit. Λόγω ενός ζητήματος που ονομάζεται flow control, προτιμήστε Intel ή Broadcom και αποφύγετε τις Atheros.

Εάν το εργαστήριό σας έχει πολλούς thin clients (π.χ. πάνω από 5, και σαν πάνω όριο ας πούμε 20), τότε θα χρειαστείτε έναν σύγχρονο προσωπικό Η/Υ για εξυπηρετητή ώστε να μπορεί να τρέξει τα προγράμματα όλων των χρηστών ταυτόχρονα. Απαιτείται:

  • επεξεργαστής διπλού πυρήνα (dual core) ή καλύτερος και
  • μνήμη RAM 3 GB ή περισσότερη.Info-32.pngΓια ΣΕΠΕΗΥ αποκλειστικά με fat clients, ο εξυπηρετητής μπορεί να είναι χαμηλότερων επιδόσεων, ακόμα και single core με 1 GB RAM είναι αρκετά.Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού των σταθμών εργασίας με την προτεινόμενη λύση εκκινώντας τους με ένα Ubuntu LiveCD της Τεχνικής Στήριξης.
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπτονται στο Linux/Προχωρημένα/Έλεγχος_συμβατότητας.

Τοπικό δίκτυο

Το τοπικό δίκτυο προτείνεται να είναι gigabit τουλάχιστον από το server ως το switch, δηλαδή και ο εξυπηρετητής και ο μεταγωγέας πακέτων (switch) θα πρέπει να έχουν μια θύρα gigabit. Για παράδειγμα, η προβολή ενός συνηθισμένου (640x272 με 24 fps) divx βίντεο σε ένα σταθμό εργασίας τύπου thin client απαιτεί 50 Mbps εύρος ζώνης. Επομένως για προβολή αντίστοιχου video σε 10 σταθμούς εργασίας τύπου thin client ο εξυπηρετητής θα πρέπει να μεταδίδει με 10x50=500Mbps, άρα απαιτείται Gigabit σύνδεση. Χωρίς gigabit τοπικό δίκτυο η απόκριση των σταθμών εργασίας θα είναι σημαντικά πιο αργή. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε τη λύση και με 100 Mbps switch ώστε να δείτε εάν σας ικανοποιεί πριν αναβαθμίσετε το switch σας, εκκινώντας μόνο έναν σταθμό εργασίας. Όσο γρήγορα αποκρίνεται ένας σταθμός με 100 Mbps, τόσο γρήγορα θα αποκρίνονται όλοι οι σταθμοί εργασίας όταν αναβαθμίσετε το δίκτυό σας σε gigabit.

Η καλύτερη, αλλά και ακριβότερη βέβαια λύση είναι να είναι όλο το τοπικό δίκτυο gigabit. Για να πραγματοποιηθεί αυτό συνήθως χρειάζονται 40-150€ για ένα gigabit switch ανάλογα τον αριθμό των θυρών, τη δυνατότητα ανάρτησης στο ικρίωμα και το συνολικό εύρος ζώνης του διαύλου επικοινωνίας του, και από 7-25€ για κάθε κάρτα δικτύου gigabit.