Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Linux/LTSP/Απαιτήσεις"

< Linux‎ | LTSP
(Fat clients)
 
(104 ενδιάμεσες εκδόσεις από 4 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε την προτεινόμενη ολοκληρωμένη λύση στο ΣΕΠΕΗΥ σας, θα πρέπει αυτό να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
 
Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε την προτεινόμενη ολοκληρωμένη λύση στο ΣΕΠΕΗΥ σας, θα πρέπει αυτό να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  
== Thin clients ==
+
==Σταθμοί Εργασίας==
Σταθμοί εργασίας με 128 - 400 Mb RAM εκκινούνται αυτόματα ως [[Linux/LTSP/Αρχιτεκτονική#Thin_client | thin clients]]. Υπολογιστές με λιγότερο από 128 MΒ RAM δεν υποστηρίζονται. Τόσο οι thin όσο και οι fat clients δεν χρειάζεται να διαθέτουν σκληρό δίσκο. Εάν υπάρχουν σκληροί δίσκοι, δεν τροποποιούνται σε καμία περίπτωση, δηλαδή αν υπάρχει εγκατάσταση MS-Windows δεν θα πειραχτεί.
+
Οι σταθμοί εργασίας πρέπει να ικανοποιούν τις [https://ubuntu-mate.org/about/ ελάχιστες απαιτήσεις CPU & RAM του λειτουργικού συστήματος Ubuntu] αφού εκκινούν από το δίκτυο και φορτώνουν το λειτουργικό τους σύστημα από τον δίσκο του εξυπηρετητή (παρόμοια με εκκίνηση από δίσκο USB). Προτεινόμενο είναι να διαθέτουν τουλάχιστον:
 +
* 2-4 GB RAM
 +
* επεξεργαστή αρχιτεκτονικής [https://el.wikipedia.org/wiki/X86-64 Intel x86-64] (γνωστές και ως AMD64 / IA-32e / EM64T / Intel 64)
  
== Fat clients ==
+
Επειδή η εκκίνησή τους γίνεται από το δίκτυο, δεν χρειάζεται να έχουν σκληρό δίσκο.
Σταθμοί εργασίας με περισσότερο από 400 Mb RAM εκκινούνται αυτόματα ως [[Linux/LTSP/Αρχιτεκτονική#Fat_client|fat clients]]. Τα LTSP fat clients πρέπει να έχουν πόρους που να ικανοποιούν τις [https://help.ubuntu.com/community/Installation/SystemRequirements ελάχιστες απαιτήσεις CPU & RAM του λειτουργικού συστήματος Ubuntu]. Προτεινόμενο είναι να διαθέτουν τουλάχιστον:
+
{{Hint|Είναι δυνατή και η εκκίνηση παλιότερων (προ 2007) 32bit Pentium 4 με 1-2 GB RAM, με επιπρόσθετη εγκατάσταση Ubuntu 18.04 σε VirtualBox.}}
* 1GB RAM και
+
{{Notice|Το παλιό LTSP υποστήριζε και '''thin clients''', δηλαδή πολύ παλιούς σταθμούς εργασίας με 256 MB RAM, οι οποίοι συνδεόταν αυτόματα με απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας (remote Xorg) στον server. Οι περισσότερες διανομές πλέον σταμάτησαν την υποστήριξη 32bit, και έτσι στο νέο LTSP αποφασίστηκε να υποστηρίζονται μόνο [[Linux/LTSP/Απαιτήσεις#Σταθμοί_Εργασίας|fat clients]].  
* Pentium 4 ή αντίστοιχο επεξεργαστή.
+
Υπάρχουν όμως πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας (x2go, xfreerdp, VNC) με την οποία μπορούν είτε παλιότεροι υπολογιστές, είτε ακόμα και υπολογιστές με Windows, να συνδεθούν στον LTSP server.
 
+
Όσες σχολικές μονάδες διαθέτουν ακόμη PCs (2006 και πίσω) που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ως thin clients συστείνεται να παραμείνουν στην [{{Server}}/docs/odigies-egkatastasis-diaxirisis 18.04 έκδοση της λύσης Ubuntu LTSP για την οποία υπάρχει υποστήριξη μέχρι το 2022.]}}
Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού των σταθμών εργασίας με την προτεινόμενη λύση εκκινώντας τους με ένα [[Linux/LiveCD|Ubuntu LiveCD της Τεχνικής Στήριξης]].
 
  
 
== Εξυπηρετητής ==
 
== Εξυπηρετητής ==
Ο εξυπηρετητής σε κάθε περίπτωση προτείνεται να έχει κάρτα δικτύου gigabit. Λόγω ενός ζητήματος που ονομάζεται [[/Linux/LTSP/FAQ|flow control]], προτιμήστε Intel ή Broadcom και αποφύγετε τις Atheros.
+
Ο εξυπηρετητής θα πρέπει κι αυτός να καλύπτει τις [https://ubuntu-mate.org/about/ ελάχιστες απαιτήσεις CPU & RAM του λειτουργικού συστήματος Ubuntu]. Προτείνεται να διαθέτει τουλάχιστον:
 +
* 4-8 GB RAM
 +
* επεξεργαστή αρχιτεκτονικής [https://el.wikipedia.org/wiki/X86-64 Intel x86-64] (γνωστές και ως AMD64 / IA-32e / EM64T / Intel 64)
 +
* Κάρτα δικτύου gigabit
  
Εάν το εργαστήριό σας έχει πολλούς thin clients (π.χ. πάνω από 5, και σαν πάνω όριο ας πούμε 20), τότε θα χρειαστείτε έναν σύγχρονο προσωπικό Η/Υ για εξυπηρετητή ώστε να μπορεί να τρέξει τα προγράμματα όλων των χρηστών ταυτόχρονα. Απαιτείται:
+
Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού του εξυπηρετητή ή των σταθμών εργασίας με την προτεινόμενη λύση [https://ubuntu-mate.org/download/ εκκινώντας τους με ένα LiveCD Ubuntu Mate 20.04.x]. <br>
* επεξεργαστής διπλού πυρήνα (dual core) ή καλύτερος και
+
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπονται [[Linux/Προχωρημένα/Έλεγχος_συμβατότητας|εδώ, για έλεγχο συμβατότητας]].
* μνήμη RAM 3 GB ή περισσότερη.
 
<br>
 
{{Hint|Για ΣΕΠΕΗΥ αποκλειστικά με fat clients, ο εξυπηρετητής μπορεί να είναι χαμηλότερων επιδόσεων, ακόμα και single core με 1 GB RAM είναι αρκετά.}}
 
<br>
 
Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού του εξυπηρετητή με την προτεινόμενη λύση εκκινώντας τους με ένα [http://www.ubuntu.com/download/desktop Ubuntu Live CD].
 
  
 
== Τοπικό δίκτυο ==
 
== Τοπικό δίκτυο ==
Το τοπικό δίκτυο προτείνεται να είναι gigabit τουλάχιστον από το server ως το switch, δηλαδή και ο εξυπηρετητής και ο μεταγωγέας πακέτων (switch) θα πρέπει να έχουν μια θύρα gigabit. Για παράδειγμα, η προβολή ενός συνηθισμένου (640x272 με 24 fps) divx βίντεο σε ένα σταθμό εργασίας τύπου thin client απαιτεί 50 Mbps εύρος ζώνης. Επομένως για προβολή αντίστοιχου video σε 10 σταθμούς εργασίας τύπου thin client ο εξυπηρετητής θα πρέπει να μεταδίδει με 10x50=500Mbps, άρα απαιτείται Gigabit σύνδεση. Χωρίς gigabit τοπικό δίκτυο η απόκριση των σταθμών εργασίας θα είναι σημαντικά πιο αργή. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε τη λύση και με 100 Mbps switch ώστε να δείτε εάν σας ικανοποιεί πριν αναβαθμίσετε το switch σας, εκκινώντας ''μόνο'' έναν σταθμό εργασίας. Όσο γρήγορα αποκρίνεται ένας σταθμός με 100 Mbps, τόσο γρήγορα θα αποκρίνονται όλοι οι σταθμοί εργασίας όταν αναβαθμίσετε το δίκτυό σας σε gigabit.
+
Το τοπικό δίκτυο προτείνεται να είναι gigabit τουλάχιστον από το server ως το switch, δηλαδή και ο εξυπηρετητής και ο μεταγωγέας πακέτων (switch) θα πρέπει να έχουν μια θύρα gigabit. Προτείνεται ο εξυπηρετητής και οι σταθμοί εργασίας του Σ.Ε.Π.Ε.Υ. να συνδέονται στο ίδιο switch. Στην περίπτωση διαδοχικών (chained) switches, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα Ethernet flow control και η ταχύτητα να μειωθεί κατακόρυφα.
 
+
{{Hint|Αν δεν διαθέτετε αρκετές θύρες στο κύριο switch μεταφέρετε σταθμούς εργασίας που δεν ανήκουν στο εργαστήριο (γραφείο δ/ντη, γραφείο καθηγητών, βιβλιοθήκη κ.τ.λ.) καθώς και το δρομολογητή στο 2ο switch.}}
Η καλύτερη, αλλά και ακριβότερη βέβαια λύση είναι να είναι όλο το τοπικό δίκτυο gigabit. Για να πραγματοποιηθεί αυτό συνήθως χρειάζονται 40-150€ για ένα gigabit switch ανάλογα τον αριθμό των θυρών, τη δυνατότητα ανάρτησης στο ικρίωμα και το συνολικό εύρος ζώνης του διαύλου επικοινωνίας του, και από 7-25€ για κάθε κάρτα δικτύου gigabit.
 

Τελευταία αναθεώρηση της 18:05, 23 Ιανουαρίου 2021

Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε την προτεινόμενη ολοκληρωμένη λύση στο ΣΕΠΕΗΥ σας, θα πρέπει αυτό να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Σταθμοί Εργασίας

Οι σταθμοί εργασίας πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις CPU & RAM του λειτουργικού συστήματος Ubuntu αφού εκκινούν από το δίκτυο και φορτώνουν το λειτουργικό τους σύστημα από τον δίσκο του εξυπηρετητή (παρόμοια με εκκίνηση από δίσκο USB). Προτεινόμενο είναι να διαθέτουν τουλάχιστον:

  • 2-4 GB RAM
  • επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Intel x86-64 (γνωστές και ως AMD64 / IA-32e / EM64T / Intel 64)

Επειδή η εκκίνησή τους γίνεται από το δίκτυο, δεν χρειάζεται να έχουν σκληρό δίσκο.


Info-32.pngΕίναι δυνατή και η εκκίνηση παλιότερων (προ 2007) 32bit Pentium 4 με 1-2 GB RAM, με επιπρόσθετη εγκατάσταση Ubuntu 18.04 σε VirtualBox.Dialog-information.pngΤο παλιό LTSP υποστήριζε και thin clients, δηλαδή πολύ παλιούς σταθμούς εργασίας με 256 MB RAM, οι οποίοι συνδεόταν αυτόματα με απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας (remote Xorg) στον server. Οι περισσότερες διανομές πλέον σταμάτησαν την υποστήριξη 32bit, και έτσι στο νέο LTSP αποφασίστηκε να υποστηρίζονται μόνο fat clients.

Υπάρχουν όμως πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας (x2go, xfreerdp, VNC) με την οποία μπορούν είτε παλιότεροι υπολογιστές, είτε ακόμα και υπολογιστές με Windows, να συνδεθούν στον LTSP server.

Όσες σχολικές μονάδες διαθέτουν ακόμη PCs (2006 και πίσω) που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ως thin clients συστείνεται να παραμείνουν στην 18.04 έκδοση της λύσης Ubuntu LTSP για την οποία υπάρχει υποστήριξη μέχρι το 2022.


Εξυπηρετητής

Ο εξυπηρετητής θα πρέπει κι αυτός να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις CPU & RAM του λειτουργικού συστήματος Ubuntu. Προτείνεται να διαθέτει τουλάχιστον:

  • 4-8 GB RAM
  • επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Intel x86-64 (γνωστές και ως AMD64 / IA-32e / EM64T / Intel 64)
  • Κάρτα δικτύου gigabit

Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού του εξυπηρετητή ή των σταθμών εργασίας με την προτεινόμενη λύση εκκινώντας τους με ένα LiveCD Ubuntu Mate 20.04.x.
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπονται εδώ, για έλεγχο συμβατότητας.

Τοπικό δίκτυο

Το τοπικό δίκτυο προτείνεται να είναι gigabit τουλάχιστον από το server ως το switch, δηλαδή και ο εξυπηρετητής και ο μεταγωγέας πακέτων (switch) θα πρέπει να έχουν μια θύρα gigabit. Προτείνεται ο εξυπηρετητής και οι σταθμοί εργασίας του Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. να συνδέονται στο ίδιο switch. Στην περίπτωση διαδοχικών (chained) switches, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα Ethernet flow control και η ταχύτητα να μειωθεί κατακόρυφα.


Info-32.pngΑν δεν διαθέτετε αρκετές θύρες στο κύριο switch μεταφέρετε σταθμούς εργασίας που δεν ανήκουν στο εργαστήριο (γραφείο δ/ντη, γραφείο καθηγητών, βιβλιοθήκη κ.τ.λ.) καθώς και το δρομολογητή στο 2ο switch.