Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Linux/LTSP/Απαιτήσεις"

< Linux‎ | LTSP
(Fat clients)
(Fat clients)
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
 
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπτονται [[Linux/Προχωρημένα/Έλεγχος_συμβατότητας|εδώ]].
 
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπτονται [[Linux/Προχωρημένα/Έλεγχος_συμβατότητας|εδώ]].
  
{{Hint|Αν και όπως αναφέρθηκε το LTSP κατηγοριοποιεί αυτόματα τους σταθμούς εργασίας σε thin και fat clients ανάλογα τη μνήμη και τον επεξεργαστή που διαθέτουν, [[Linux/LTSP/FAQ|μπορείτε να αυξήσετε αυτό το όριο]] ώστε κάποιοι fat clients που εκτελούν αργά τα προγράμματά τους να μετατραπούν σε thin. Για παράδειγμα, ένας Η/Υ με 512MB RAM μπορεί να λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά ως fat client για το tuxpaint αλλά να είναι πολύ αργός στο youtube. Είναι επομένως και οι εφαρμογές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε που επηρεάζουν τελικά αν ο Η/Υ θα είναι fat client ή θα τον μετατρέψετε σε thin με δεδομένο ότι ο εξυπηρετητής διαθέτει πόρους για έναν ακόμη thin client.}}
+
{{Hint|Αν και όπως αναφέρθηκε το LTSP κατηγοριοποιεί αυτόματα τους σταθμούς εργασίας σε thin και fat clients ανάλογα τη μνήμη και τον επεξεργαστή που διαθέτουν, [[Linux/LTSP/FAQ|ίσως χρειαστεί να αυξήσετε αυτό το όριο]] ώστε κάποιοι fat clients που εκτελούν αργά τα προγράμματά τους να μετατραπούν σε thin. Για παράδειγμα, ένας Η/Υ με 512MB RAM μπορεί να λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά ως fat client για το tuxpaint αλλά να είναι πολύ αργός στο youtube. Είναι επομένως και οι εφαρμογές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε που επηρεάζουν τελικά αν ο Η/Υ θα είναι fat client ή θα τον μετατρέψετε σε thin με δεδομένο ότι ο εξυπηρετητής διαθέτει πόρους για έναν ακόμη thin client.}}
  
 
== Εξυπηρετητής ==
 
== Εξυπηρετητής ==

Αναθεώρηση της 09:48, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε την προτεινόμενη ολοκληρωμένη λύση στο ΣΕΠΕΗΥ σας, θα πρέπει αυτό να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Σταθμοί Εργασίας


Info-32.pngΤόσο οι thin όσο και οι fat clients δεν χρειάζεται να διαθέτουν σκληρό δίσκο. Εάν υπάρχουν σκληροί δίσκοι, δεν τροποποιούνται σε καμία περίπτωση, δηλαδή αν υπάρχει εγκατάσταση MS-Windows δεν θα "πειραχτεί".


Thin clients

Σταθμοί εργασίας με 256 - 512 MΒ RAM εκκινούνται αυτόματα ως thin clients. Προτεινόμενο είναι να διαθέτουν τουλάχιστον:

  • Pentium II/III/IV ή αντίστοιχο επεξεργαστή, και
  • Fast Ethernet κάρτα δικτύου

Για υπολογιστές με τουλάχιστον 128 αλλά λιγότερη από 256 MB RAM, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παλιότερη έκδοση 12.04 του Ubuntu.

Fat clients

Σταθμοί εργασίας με περισσότερο από 512 MΒ RAM εκκινούνται αυτόματα ως fat clients. Τα LTSP fat clients πρέπει να διαθέτουν υπολογιστικούς πόρους που να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις CPU & RAM του λειτουργικού συστήματος Ubuntu. Προτεινόμενο είναι να διαθέτουν τουλάχιστον:

Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού των σταθμών εργασίας με την προτεινόμενη λύση εκκινώντας τους με ένα LiveCD Ubuntu Mate 18.04.x.
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπτονται εδώ.


Info-32.pngΑν και όπως αναφέρθηκε το LTSP κατηγοριοποιεί αυτόματα τους σταθμούς εργασίας σε thin και fat clients ανάλογα τη μνήμη και τον επεξεργαστή που διαθέτουν, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε αυτό το όριο ώστε κάποιοι fat clients που εκτελούν αργά τα προγράμματά τους να μετατραπούν σε thin. Για παράδειγμα, ένας Η/Υ με 512MB RAM μπορεί να λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά ως fat client για το tuxpaint αλλά να είναι πολύ αργός στο youtube. Είναι επομένως και οι εφαρμογές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε που επηρεάζουν τελικά αν ο Η/Υ θα είναι fat client ή θα τον μετατρέψετε σε thin με δεδομένο ότι ο εξυπηρετητής διαθέτει πόρους για έναν ακόμη thin client.


Εξυπηρετητής

Ο εξυπηρετητής σε κάθε περίπτωση προτείνεται να έχει κάρτα δικτύου gigabit. Οι απαιτήσεις του σε υπολογιστικού πόρους εξαρτάται από τον αριθμό των thin clients. Εάν το εργαστήριό σας έχει πολλούς thin clients (π.χ. πάνω από 5, και σαν πάνω όριο ας πούμε 20), τότε θα χρειαστείτε έναν σύγχρονο προσωπικό Η/Υ για εξυπηρετητή ώστε να μπορεί να τρέξει τα προγράμματα όλων των χρηστών ταυτόχρονα. Απαιτείται κατ' ελάχιστον:

  • επεξεργαστής διπλού πυρήνα (dual core) ή καλύτερος και
  • μνήμη RAM 3 GB ή περισσότερη.


Info-32.pngΓια ΣΕΠΕΗΥ αποκλειστικά με fat clients, ο εξυπηρετητής μπορεί να είναι χαμηλότερων επιδόσεων, ακόμα και single core με 1 GB RAM είναι αρκετά.
Για ΣΕΠΕΗΥ που περιλαμβάνουν 10 thin clients, ο εξυπηρετητής πρέπει να διαθέτει σύγχρονο επεξεργαστή (Passmark > 5.000) και 6-8GB RAM.


Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα του υλικού του εξυπηρετητή με την προτεινόμενη λύση εκκινώντας τους με ένα LiveCD Ubuntu Mate 18.04.x.
Οι πιο "προχωρημένοι" παραπέμπτονται εδώ.

Τοπικό δίκτυο

Το τοπικό δίκτυο προτείνεται να είναι gigabit τουλάχιστον από το server ως το switch, δηλαδή και ο εξυπηρετητής και ο μεταγωγέας πακέτων (switch) θα πρέπει να έχουν μια θύρα gigabit. Για παράδειγμα, η προβολή ενός συνηθισμένου (640x272 με 24 fps) divx βίντεο σε ένα σταθμό εργασίας τύπου thin client απαιτεί 50 Mbps εύρος ζώνης. Επομένως για προβολή αντίστοιχου video σε 10 σταθμούς εργασίας τύπου thin client ο εξυπηρετητής θα πρέπει να μεταδίδει με 10x50=500Mbps, άρα απαιτείται Gigabit σύνδεση. Χωρίς gigabit τοπικό δίκτυο η απόκριση των σταθμών εργασίας θα είναι σημαντικά πιο αργή. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε τη λύση και με 100 Mbps switch ώστε να δείτε εάν σας ικανοποιεί πριν αναβαθμίσετε το switch σας, εκκινώντας μόνο έναν σταθμό εργασίας. Όσο γρήγορα αποκρίνεται ένας σταθμός με 100 Mbps, τόσο γρήγορα θα αποκρίνονται όλοι οι σταθμοί εργασίας όταν αναβαθμίσετε το δίκτυό σας σε gigabit.


Dialog-information.pngΗ καλύτερη (και ελάχιστα ακριβότερη) λύση είναι αυτή ενός πλήρους gigabit τοπικού δικτύου. Για να πραγματοποιηθεί αυτό συνήθως χρειάζονται 40-145€ για ένα gigabit switch και gigabit κάρτες δικτύου στα LTSP Fat Clients.


  • Ενδεικτικό κόστος μιας προτεινόμενης λύσης δηλαδή ενός full gigabit, rack mountable, smart switch 24 θυρών (εύρους ζώνης 2*24=48Gbps) είναι τα 125€.
  • Ενδεικτικό κόστος μίας κάρτας δικτύου gigabit είναι 9-15€.


Dialog-warning.pngΕίναι σημαντικό ο εξυπηρετητής και οι thin/fat σταθμοί εργασίας του Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. να συνδέονται στο ίδιο switch. Αποφύγετε το φαινόμενο των συνδέσεων διαδοχικών switches (cascading) καθώς τα δύο switches συνδέονται με ταχύτητα 1 Gbit και επομένως οι σταθμοί εργασίας "πίσω" από από το 2ο θα μοιράζονται την ταχύτητα του 1Gbit με επακόλουθο τη σημαντική μείωση της απόδοσής τους.
Αν δεν διαθέτετε αρκετές θύρες στο κύριο switch μεταφέρετε σταθμούς εργασίας που δεν ανήκουν στο εργαστήριο (γραφείο δ/ντη, γραφείο καθηγητών, βιβλιοθήκη κ.τ.λ.) καθώς και το δρομολογητή στο 2ο switch.