Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Linux/LTSP/Εκκίνηση από το δίκτυο"

< Linux‎ | LTSP
(Εκκίνηση από δισκέτα)
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
 
==== Εκκίνηση από το σκληρό δίσκο ====
 
==== Εκκίνηση από το σκληρό δίσκο ====
 
===== Υπολογιστές με Windows =====
 
===== Υπολογιστές με Windows =====
Εάν οι υπολογιστές έχουν εγκατεστημένα Windows >= 2000, τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα [http://ts.sch.gr/docs/kanonismoi-diadikasies/doc_download/327-ltsp-loader win32-loader.exe], το οποίο προσθέτει στον boot manager των Windows μία επιλογή για εκκίνηση από το δίκτυο. Ακολουθήστε τις οδηγίες της σελίδας http://ts.sch.gr/tech/win32-loader.
+
Εάν οι υπολογιστές έχουν εγκατεστημένα Windows >= 2000, τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα [http://ts.sch.gr/repo/netboot/win32-loader.exe win32-loader.exe], το οποίο προσθέτει στον boot manager των Windows μία επιλογή για εκκίνηση από το δίκτυο. Ακολουθήστε τις οδηγίες της σελίδας http://ts.sch.gr/tech/win32-loader.
  
 
===== Υπολογιστές με Ubuntu =====
 
===== Υπολογιστές με Ubuntu =====
Γραμμή 24: Γραμμή 24:
  
 
==== Εκκίνηση από CDROM ====
 
==== Εκκίνηση από CDROM ====
Εάν οι σταθμοί εργασίας δεν έχουν καθόλου σκληρό δίσκο, το πρόγραμμα εκκίνησης από το δίκτυο μπορεί να εγκατασταθεί και σε δισκέτα ή CDROM. Για να δημιουργήσετε ένα εκκινήσιμο CDROM, κατεβάστε το αρχείο [http://people.ubuntu.com/~alkisg/boot/ipxe.iso ipxe.iso] και ανοίξτε το με το πρόγραμμα εγγραφής CDROM του λειτουργικού σας συστήματος. Μην παραλείψετε να ρυθμίσετε το BIOS των σταθμών εργασίας ώστε να ξεκινάνε πρώτα από το CDROM.
+
Εάν οι σταθμοί εργασίας δεν έχουν καθόλου σκληρό δίσκο, το πρόγραμμα εκκίνησης από το δίκτυο μπορεί να εγκατασταθεί και σε δισκέτα ή CDROM. Για να δημιουργήσετε ένα εκκινήσιμο CDROM, κατεβάστε το αρχείο [http://ts.sch.gr/repo/netboot/ipxe.iso ipxe.iso] και ανοίξτε το με το πρόγραμμα εγγραφής CDROM του λειτουργικού σας συστήματος. Μην παραλείψετε να ρυθμίσετε το BIOS των σταθμών εργασίας ώστε να ξεκινάνε πρώτα από το CDROM.
  
 
==== Εκκίνηση από δισκέτα ====
 
==== Εκκίνηση από δισκέτα ====
Κατεβάστε το αρχείο [http://people.ubuntu.com/~alkisg/boot/ipxe.dsk ipxe.dsk] και γράψτε το σε δισκέτα με έναν από τους παρακάτω τρόπους, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε:
+
Κατεβάστε το αρχείο [http://ts.sch.gr/repo/netboot/ipxe.dsk ipxe.dsk] και γράψτε το σε δισκέτα με έναν από τους παρακάτω τρόπους, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε:
  
 
'''Linux:'''
 
'''Linux:'''
{{Terminal|<nowiki>dd if=ipxe.iso of=/dev/fd0</nowiki>}}
+
{{Terminal|<nowiki>dd if=ipxe.dsk of=/dev/fd0</nowiki>}}
 
<br>
 
<br>
 
'''Windows:'''
 
'''Windows:'''
 
Πρόγραμμα [http://www.chrysocome.net/rawwrite RawWrite], [http://www.nu2.nu/bootcd/#aboutdd dd] ή [http://www.winimage.com/ WinImage].
 
Πρόγραμμα [http://www.chrysocome.net/rawwrite RawWrite], [http://www.nu2.nu/bootcd/#aboutdd dd] ή [http://www.winimage.com/ WinImage].

Αναθεώρηση της 05:05, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Για να εκκινήσετε τους σταθμούς εργασίας από το δίκτυο, υπάρχουν οι ακόλουθες δυνατότητες. Επιλέξτε αυτή που ταιριάζει στο εργαστήριό σας.

Υποστήριξη από το BIOSEnable-OnboardLan-and-BootROM.jpg

Εάν οι κάρτες δικτύου των σταθμών εργασίας είναι ενσωματωμένες στη μητρική πλακέτα και όχι επιπρόσθετες σε PCI slot, κατά πάσα πιθανότητα θα υποστηρίζουν εκκίνηση από το δίκτυο. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να το υποστηρίζουν ακόμα κι αν είναι σε PCI slot, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε πολύ ακριβές κάρτες και είναι σπάνιο.

Μπείτε στο BIOS των υπολογιστών και ορίστε όσες από τις παρακάτω ρυθμίσεις βρείτε:

  • Onboard H/W LAN: Enabled (για την ενεργοποίηση της κάρτας δικτύου της μητρικής)
    Lan-1st-Boot-Device02.jpg
  • Onboard LAN Boot ROM: Enabled (για την ενεργοποίηση της Boot ROM της κάρτας δικτύου), εναλλακτικά μπορεί να το βρείτε ως PXE: Enable
  • First Boot Device: LAN (για την επιλογή της κάρτας δικτύου ως 1ης στη σειρά εκκίνησης)


Μη υποστήριξη από το BIOSΕκκίνηση από το σκληρό δίσκο

Υπολογιστές με Windows

Εάν οι υπολογιστές έχουν εγκατεστημένα Windows >= 2000, τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα win32-loader.exe, το οποίο προσθέτει στον boot manager των Windows μία επιλογή για εκκίνηση από το δίκτυο. Ακολουθήστε τις οδηγίες της σελίδας http://ts.sch.gr/tech/win32-loader.

Υπολογιστές με Ubuntu

Εάν οι σταθμοί εργασίας έχουν Ubuntu, τότε εγκαταστήστε το πακέτο grub-ipxe, ώστε να εμφανιστεί στον grub μία επιλογή για εκκίνηση από το δίκτυο.

Υπολογιστές με Debian

Εγκαταστήστε το πακέτο ipxe, ώστε να εμφανιστεί στον grub μία επιλογή για εκκίνηση από το δίκτυο.

Εκκίνηση από CDROM

Εάν οι σταθμοί εργασίας δεν έχουν καθόλου σκληρό δίσκο, το πρόγραμμα εκκίνησης από το δίκτυο μπορεί να εγκατασταθεί και σε δισκέτα ή CDROM. Για να δημιουργήσετε ένα εκκινήσιμο CDROM, κατεβάστε το αρχείο ipxe.iso και ανοίξτε το με το πρόγραμμα εγγραφής CDROM του λειτουργικού σας συστήματος. Μην παραλείψετε να ρυθμίσετε το BIOS των σταθμών εργασίας ώστε να ξεκινάνε πρώτα από το CDROM.

Εκκίνηση από δισκέτα

Κατεβάστε το αρχείο ipxe.dsk και γράψτε το σε δισκέτα με έναν από τους παρακάτω τρόπους, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε:

Linux:


Terminal.pngdd if=ipxe.dsk of=/dev/fd0Windows: Πρόγραμμα RawWrite, dd ή WinImage.