Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Linux/LTSP/Προχωρημένα/Εκτυπωτές"

μ (Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση κειμένου (-UserResponse +Button))
(Εκτυπωτές συνδεδεμένοι στο LTSP εργαστήριο (εξυπηρετητή ή thin/fat clients))
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
 
=== Εκτυπωτές συνδεδεμένοι στον LTSP server ===
 
=== Εκτυπωτές συνδεδεμένοι στον LTSP server ===
 
[[Αρχείο:printer_check.png|350px|right ]]
 
[[Αρχείο:printer_check.png|350px|right ]]
Για την προβολή του εκτυπωτή στους σταθμούς εργασίας, στον εξυπηρετητή θα πρέπει να επιλέξετε από το πάνω δεξιά μέρος της οθόνης το {{Menu|εικονίδιο με το γρανάζι|Εκτυπωτές|Εξυπηρετητής|Επιλογές}}. Στον διαλόγο που θα σας εμφανιστεί θα πρέπει να τσεκάρετε την επιλογή {{Button|<big>☑</big> Δημοσιεύση κοινόχρηστων εκτυπωτών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό το σύστημα" , όπως φαίνεται και στην εικόνα στα δεξιά}}
+
Για την προβολή του εκτυπωτή στους σταθμούς εργασίας, στον εξυπηρετητή θα πρέπει να επιλέξετε από το πάνω δεξιά μέρος της οθόνης το {{Menu|εικονίδιο με το γρανάζι|Εκτυπωτές|Εξυπηρετητής|Επιλογές}}. Στον διαλόγο που θα σας εμφανιστεί θα πρέπει να τσεκάρετε την επιλογή {{Select|<big>☑</big> Δημοσιεύση κοινόχρηστων εκτυπωτών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό το σύστημα" , όπως φαίνεται και στην εικόνα στα δεξιά}}
  
 
Οι LTSP clients θα πρέπει να βλέπουν άμεσα όλους τους εκτυπωτές που έχετε συνδεδεμένους στον LTSP server χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια.
 
Οι LTSP clients θα πρέπει να βλέπουν άμεσα όλους τους εκτυπωτές που έχετε συνδεδεμένους στον LTSP server χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια.

Αναθεώρηση της 02:07, 27 Φεβρουαρίου 2014

Για την κοινή χρήση εκτυπωτών με το LTSP υπάρχουν οι παρακάτω περιπτώσεις:

Εκτυπωτές συνδεδεμένοι στο LTSP εργαστήριο (εξυπηρετητή ή thin/fat clients)

Εκτυπωτές συνδεδεμένοι στον LTSP server

Printer check.png

Για την προβολή του εκτυπωτή στους σταθμούς εργασίας, στον εξυπηρετητή θα πρέπει να επιλέξετε από το πάνω δεξιά μέρος της οθόνης το  εικονίδιο με το γρανάζι  Εκτυπωτές  Εξυπηρετητής  Επιλογές . Στον διαλόγο που θα σας εμφανιστεί θα πρέπει να τσεκάρετε την επιλογή Hand.png  Δημοσιεύση κοινόχρηστων εκτυπωτών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό το σύστημα" , όπως φαίνεται και στην εικόνα στα δεξιά

Οι LTSP clients θα πρέπει να βλέπουν άμεσα όλους τους εκτυπωτές που έχετε συνδεδεμένους στον LTSP server χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια.

Βέβαια, εάν έχετε και μη-LTSP clients, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες της τελευταίας παραγράφου ώστε να μπορούν να εκτυπώσουν και αυτοί.


Info-32.pngΣυνιστούμε όλους τους εκτυπωτές του ΣΕΠΕΗΥ να τους συνδέετε στον εξυπηρετητή LTSP ώστε να μην απαιτείται καμία ρύθμιση στα LTSP thin & fat clientsDialog-information.pngΣτην περίπτωση που υπάρχουν μόνο thin clients δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσετε καμιά αλλαγή (δημοσιοποίηση εκτυπωτή) στον εξυπηρετητή


Εκτυπωτές συνδεδεμένοι σε LTSP fat clients

Για να δημοσιεύσετε τους εκτυπωτές των fat clients στο τοπικό δίκτυο, ακολουθήστε τις οδηγίες της πρώτης παραγράφου στον LTSP server, και στη συνέχεια από τα sch-scripts κάντε  Δημοσίευση εικονικού δίσκου . Στην επόμενη επανεκκίνηση των clients θα πρέπει οι εκτυπωτές να φαίνονται από όλους τους υπολογιστές του τοπικού δικτύου.

Εκτυπωτές συνδεδεμένοι σε LTSP thin clients

Κάντε τις ίδιες ενέργειες με την προηγούμενη παράγραφο, αλλά ταυτόχρονα βάλτε και τα παρακάτω στο lts.conf:


Editor.png[a1:b2:c3:d4:e5:f6]
KEEP_SYSTEM_SERVICES="cups"Συνήθως η υπηρεσία cups είναι απενεργοποιημένη στους thin clients, ενώ έτσι καθορίζετε ότι θέλετε στο συγκεκριμένο client να εκτελεστεί κανονικά. Τη MAC address του client μπορείτε να τη δείτε από τον Επόπτη με δεξί κλικ στις  Ιδιότητες .

Προεπιλεγμένοι εκτυπωτές στα LTSP thin/fat clients

Για να περιορίσετε την πρόσβαση σε ορισμένους εκτυπωτές, ή για να ορίσετε τον προεπιλεγμένο εκτυπωτή για κάθε client (για παράδειγμα, όλοι οι LTSP clients στη βιβλιοθήκη να τυπώνουν στον εκτυπωτή της βιβλιοθήκης), χρησιμοποιήστε τις παρακάτω οδηγίες του lts.conf:


Editor.png[a1:b2:c3:d4:e5:f6]
LDM_PRINTER_LIST="printer 1,printer 2"
LDM_PRINTER_DEFAULT="printer 1"Για να δείτε τη λίστα των ονομάτων των κοινόχρηστων εκτυπωτών, τρέξτε:


Terminal.pnglpstat -a


Εκτυπωτές συνδεδεμένοι σε Linux συστήματα χωρίς LTSP

Εάν τυχόν έχετε εγκαταστήσει Ubuntu π.χ. στον υπολογιστή της γραμματείας και δεν τον χρησιμοποιείτε ως LTSP fat client, αλλά θέλετε να μπορείτε να τυπώνετε στον εκτυπωτή του ακόμα και από LTSP clients, τότε ενεργοποιήστε την κοινή χρήση εκτυπωτών και σε αυτόν τον υπολογιστή αλλά και στον LTSP server, ως εξής:

  • Από το πάνω δεξιά μέρος της οθόνης επιλέξτε το  εικονίδιο με το γρανάζι  Εκτυπωτές  Εξυπηρετητής  Επιλογές , και τσεκάρετε τα Εμφάνιση εκτυπωτών κοινόχρηστων από άλλα συστήματα, και Δημοσιοποίηση κοινόχρηστων εκτυπωτών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό το σύστημα.

Έτσι η υπηρεσία CUPS βρίσκει αυτόματα όλους τους κοινόχρηστους εκτυπωτές στο τοπικό δίκτυο.