Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Linux/sch-scripts/Χρήστες/Εκτέλεση εντολών"

(Νέα σελίδα με 'Ο διάλογος "Εκτέλεση εντολών" που φαίνεται στα δεξιά επιτρέπει την εκτέλεση εντολών σε πολλ...')
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο διάλογος "Εκτέλεση εντολών" που φαίνεται στα δεξιά επιτρέπει την εκτέλεση εντολών σε πολλούς λογαριασμούς χρηστών ταυτόχρονα. Αντίθετα με την [https://ts.sch.gr/wiki/Linux/epoptes/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7#.CE.95.CE.BA.CF.84.CE.AD.CE.BB.CE.B5.CF.83.CE.B7_.CE.B5.CE.BD.CF.84.CE.BF.CE.BB.CE.AE.CF.82_.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.85.CF.82_.CE.B5.CF.80.CE.B9.CE.BB.CE.B5.CE.B3.CE.BC.CE.AD.CE.BD.CE.BF.CF.85.CF.82_.CF.85.CF.80.CE.BF.CE.BB.CE.BF.CE.B3.CE.B9.CF.83.CF.84.CE.AD.CF.82 Εκτέλεση εντολής του Επόπτη], οι χρήστες δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένοι όταν χρησιμοποιούμε αυτόν τον διάλογο.
+
[[Αρχείο:run-users.png|350px|right]]
 +
Ο διάλογος {{Button|Εκτέλεση εντολών}} που φαίνεται δεξιά επιτρέπει την εκτέλεση εντολών σε πολλούς λογαριασμούς χρηστών ταυτόχρονα. Αντίθετα με την [https://ts.sch.gr/wiki/Linux/epoptes/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7#.CE.95.CE.BA.CF.84.CE.AD.CE.BB.CE.B5.CF.83.CE.B7_.CE.B5.CE.BD.CF.84.CE.BF.CE.BB.CE.AE.CF.82_.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.85.CF.82_.CE.B5.CF.80.CE.B9.CE.BB.CE.B5.CE.B3.CE.BC.CE.AD.CE.BD.CE.BF.CF.85.CF.82_.CF.85.CF.80.CE.BF.CE.BB.CE.BF.CE.B3.CE.B9.CF.83.CF.84.CE.AD.CF.82 Εκτέλεση εντολής του Επόπτη], οι χρήστες δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένοι όταν χρησιμοποιούμε αυτόν τον διάλογο.
  
'''Παράδειγμα χρήσης''': Είναι Σεπτέμβριος και θέλουμε να επαναρχικοποιήσουμε όλους τους μαθητικούς λογαριασμούς. Επανεκκινούμε τον εξυπηρετητή για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν αρχεία μαθητών σε χρήση. Επιλέγουμε τις ομάδες a1, a2, b1, b2, c1, c2 ώστε να εμφανιστούν οι σχετικοί λογαριασμοί δεξιά. Επιλέγουμε όλους τους μαθητές με Ctrl+A αλλά με Ctrl+κλικ αφαιρούμε τους καθηγητές. Μετά πατάμε Εκτέλεση εντολών, εισάγουμε την εντολή rm_home και πατάμε το κουμπί Εκτέλεση.
+
'''Παράδειγμα χρήσης''': Είναι Σεπτέμβριος και θέλουμε να επαναρχικοποιήσουμε όλους τους μαθητικούς λογαριασμούς. Επανεκκινούμε τον εξυπηρετητή για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν αρχεία μαθητών σε χρήση. Επιλέγουμε τις ομάδες a1, a2, b1, b2, c1, c2 ώστε να εμφανιστούν οι σχετικοί λογαριασμοί δεξιά. Επιλέγουμε όλους τους μαθητές με Ctrl+A αλλά με Ctrl+κλικ αφαιρούμε τους καθηγητές. Πηγαίνουμε στο μενού {{Select|Εκτέλεση εντολών}}, εισάγουμε την εντολή rm_home και πατάμε το κουμπί {{Button|Εκτέλεση}}.
  
 
Οι εντολές εκτελούνται από το λογαριασμό root. Επιτρέπεται να περιέχουν τις ακόλουθες μεταβλητές περιβάλλοντος: $USER, $GROUP, $UID, $GID, $HOME, $SHELL.
 
Οι εντολές εκτελούνται από το λογαριασμό root. Επιτρέπεται να περιέχουν τις ακόλουθες μεταβλητές περιβάλλοντος: $USER, $GROUP, $UID, $GID, $HOME, $SHELL.
Γραμμή 7: Γραμμή 8:
 
== Συλλογή εντολών ==
 
== Συλλογή εντολών ==
  
Ακολουθεί μια συλλογή εντολών από την οποία μπορείτε να αντιγράφετε εντολές για να τις επικολλάτε στο διάλογο. Μπορείτε να ζητήσετε διευκρινήσεις ή επιπλέον εντολές στο [https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?board=67.0 σχετικό θέμα του φόρουμ].
+
Ακολουθεί μια συλλογή εντολών από την οποία μπορείτε να αντιγράφετε εντολές για να τις επικολλάτε στο διάλογο. Μπορείτε να ζητήσετε διευκρινήσεις ή επιπλέον εντολές στο [https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8413.0 σχετικό θέμα του φόρουμ].
  
 
=== Προκαθορισμένες εντολές ===
 
=== Προκαθορισμένες εντολές ===

Αναθεώρηση της 15:04, 10 Αυγούστου 2020

Run-users.png

Ο διάλογος Εκτέλεση εντολών που φαίνεται δεξιά επιτρέπει την εκτέλεση εντολών σε πολλούς λογαριασμούς χρηστών ταυτόχρονα. Αντίθετα με την Εκτέλεση εντολής του Επόπτη, οι χρήστες δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένοι όταν χρησιμοποιούμε αυτόν τον διάλογο.

Παράδειγμα χρήσης: Είναι Σεπτέμβριος και θέλουμε να επαναρχικοποιήσουμε όλους τους μαθητικούς λογαριασμούς. Επανεκκινούμε τον εξυπηρετητή για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν αρχεία μαθητών σε χρήση. Επιλέγουμε τις ομάδες a1, a2, b1, b2, c1, c2 ώστε να εμφανιστούν οι σχετικοί λογαριασμοί δεξιά. Επιλέγουμε όλους τους μαθητές με Ctrl+A αλλά με Ctrl+κλικ αφαιρούμε τους καθηγητές. Πηγαίνουμε στο μενού Hand.png Εκτέλεση εντολών, εισάγουμε την εντολή rm_home και πατάμε το κουμπί Εκτέλεση.

Οι εντολές εκτελούνται από το λογαριασμό root. Επιτρέπεται να περιέχουν τις ακόλουθες μεταβλητές περιβάλλοντος: $USER, $GROUP, $UID, $GID, $HOME, $SHELL.

Συλλογή εντολών

Ακολουθεί μια συλλογή εντολών από την οποία μπορείτε να αντιγράφετε εντολές για να τις επικολλάτε στο διάλογο. Μπορείτε να ζητήσετε διευκρινήσεις ή επιπλέον εντολές στο σχετικό θέμα του φόρουμ.

Προκαθορισμένες εντολές

Εκτέλεση μιας εντολής από το λογαριασμό του χρήστη αντί του root:


Terminal.pngas_userΑντιγραφή του υποδείγματος αρχικού καταλόγου /etc/skel:


Terminal.pngcp_skelΔιαγραφή του μητρώου ρυθμίσεων GNOME και MATE:


Terminal.pngrm_dconfΔιαγραφή όλων των αρχείων και φακέλων που ξεκινάνε από τελεία· δηλαδή όλων των ρυθμίσεων και δεδομένων όλων των προγραμμάτων, αλλά όχι των αρχείων χρηστών. Έτσι για παράδειγμα θα διαγραφούν emails του thunderbird, ρυθμίσεις του libreoffice, σελιδοδείκτες του firefox κλπ, αλλά όχι έγγραφα .doc ή εικόνες .jpg:


Terminal.pngrm_dotfilesΠλήρης διαγραφή και επαναρχικοποίηση του φακέλου /home/$USER:


Terminal.pngrm_homeΕπαναφορά δικαιωμάτων αρχείων σε $USER:$GROUP:


Terminal.pngset_ownerΑνάθεση κωδικού πρόσβασης· αν δεν τεθεί παράμετρος τότε εννοείται η $USER


Terminal.pngset_password [password]


Εντολές διαγραφής

Διαγραφή αρχείων προσωρινής μνήμης για απελευθέρωση χώρου:


Terminal.pngrm -rf .cache .xsession-errorsΔιαγραφή των ρυθμίσεων πολλών προγραμμάτων:


Terminal.pngrm -rf .configΔιαγραφή των ρυθμίσεων του LibreOffice:


Terminal.pngrm -rf .config/libreofficeΔιαγραφή των ρυθμίσεων του Firefox:


Terminal.pngrm -rf .mozilla