Διαφορά μεταξύ των σελίδων "Linux/sch-scripts/Εγκατάσταση" και "Linux/sch-scripts/Χρήστες/Εκτέλεση εντολών"

< Linux‎ | sch-scripts(Διαφορές μεταξύ των σελίδων)
μ
 
μ (Προκαθορισμένες εντολές)
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα νέα sch-scripts/LTSP δεν υποστηρίζουν thin clients, ενώ το Ubuntu 20.04+ δεν υποστηρίζει 32bit clients. Έτσι, υπάρχουν οι παρακάτω δυνατότητες εγκατάστασης:
+
[[Αρχείο:run-users.png|350px|right]]
# Ubuntu 20.04 με τα νέα sch-scripts/LTSP: για όσους έχουν μόνο 64bit fat clients (προαιρετικά γίνεται να υποστηριχθούν και 32 bit fat clients με επιπρόσθετη εγκατάσταση Ubuntu 18.04 σε VirtualBox)
+
Ο διάλογος {{Button|Εκτέλεση εντολών}} που φαίνεται δεξιά επιτρέπει την εκτέλεση εντολών σε πολλούς λογαριασμούς χρηστών ταυτόχρονα. Αντίθετα με την [https://ts.sch.gr/wiki/Linux/epoptes/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7#.CE.95.CE.BA.CF.84.CE.AD.CE.BB.CE.B5.CF.83.CE.B7_.CE.B5.CE.BD.CF.84.CE.BF.CE.BB.CE.AE.CF.82_.CF.83.CF.84.CE.BF.CF.85.CF.82_.CE.B5.CF.80.CE.B9.CE.BB.CE.B5.CE.B3.CE.BC.CE.AD.CE.BD.CE.BF.CF.85.CF.82_.CF.85.CF.80.CE.BF.CE.BB.CE.BF.CE.B3.CE.B9.CF.83.CF.84.CE.AD.CF.82 Εκτέλεση εντολής του Επόπτη], οι χρήστες δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένοι όταν χρησιμοποιούμε αυτόν τον διάλογο.
# Ubuntu 18.04 με τα νέα sch-scripts/LTSP: για όσους έχουν (και) 32bit fat clients
 
# Ubuntu 18.04 με τα παλιά sch-scripts/LTSP: για όσους έχουν (και) thin clients
 
  
Για να εγκαταστήσετε τα '''νέα''' sch-scripts/LTSP (περιπτώσεις "1" και "2"), ή για να αναβαθμίσετε μια υπάρχουσα εγκατάσταση τύπου "3" σε τύπο "2", πατήστε {{keypress|Alt}}+{{keypress|Ctrl}}+{{keypress|T}} για να ανοίξει ένα τερματικό (ή {{keypress|Alt}}+{{keypress|F2}} για να εμφανιστεί ο διάλογος εκτέλεσης εντολής) και αντιγράψτε την παρακάτω εντολή:
+
'''Παράδειγμα χρήσης''': Είναι Σεπτέμβριος και θέλουμε να επαναρχικοποιήσουμε όλους τους μαθητικούς λογαριασμούς. Επανεκκινούμε τον εξυπηρετητή για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν αρχεία μαθητών σε χρήση. Επιλέγουμε τις ομάδες a1, a2, b1, b2, c1, c2 ώστε να εμφανιστούν οι σχετικοί λογαριασμοί δεξιά. Επιλέγουμε όλους τους μαθητές με Ctrl+A αλλά με Ctrl+κλικ αφαιρούμε τους καθηγητές. Πηγαίνουμε στο μενού {{Select|Εκτέλεση εντολών}}, εισάγουμε την εντολή rm_home και πατάμε το κουμπί {{Button|Εκτέλεση}}.
  
{{Terminal|sh -c 'cd /tmp && wget ts.sch.gr/repo/sch-scripts && sh sch-scripts install'}}
+
Οι εντολές εκτελούνται από το λογαριασμό root. Επιτρέπεται να περιέχουν τις ακόλουθες μεταβλητές περιβάλλοντος: $USER, $GROUP, $UID, $GID, $HOME, $SHELL.
  
Για να εγκαταστήσετε τα '''παλιά''' sch-scripts/LTSP (περίπτωση "3"), αφαιρέστε την τελευταία λέξη install:
+
== Συλλογή εντολών ==
  
{{Terminal|sh -c 'cd /tmp && wget ts.sch.gr/repo/sch-scripts && sh sch-scripts'}}
+
Ακολουθεί μια συλλογή εντολών από την οποία μπορείτε να αντιγράφετε εντολές για να τις επικολλάτε στο διάλογο. Μπορείτε να ζητήσετε διευκρινήσεις ή επιπλέον εντολές στο [https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8413.0 σχετικό θέμα του φόρουμ].
  
Θα σας ζητηθεί να εισάγετε τον κωδικό του λογαριασμού σας. Κατά την πληκτρολόγηση του κωδικού, δεν εμφανίζεται τίποτα στην οθόνη του τερματικού, ούτε καν τα συνήθη  <nowiki> ***** </nowiki> "αστεράκια".
+
=== Προκαθορισμένες εντολές ===
  
Το πρόγραμμα εγκατάστασης των sch-scripts εγκαθιστά και ρυθμίζει αυτόματα όλο το περιβάλλον στου σχολικού εργαστηρίου όπως την εφαρμογή διαχείρισης τάξης {{Epoptes}}, το {{Application-linux|ltsp}}, το {{Application-linux|dnsmasq}}, προσθέτει αποθετήρια λογισμικού κλπ. Μετά από λίγα λεπτά οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν γίνει και να ανοίξει αυτόματα το γραφικό περιβάλλον των sch-scripts.
+
Εκτέλεση μιας εντολής από το λογαριασμό του χρήστη αντί του root:
{{Clear}}
+
{{Terminal|as_user [εντολή]}}
 +
<hr>
 +
Αντιγραφή του υποδείγματος αρχικού καταλόγου /etc/skel:
 +
{{Terminal|cp_skel}}
 +
<hr>
 +
Διαγραφή του μητρώου ρυθμίσεων GNOME και MATE:
 +
{{Terminal|rm_dconf}}
 +
<hr>
 +
Διαγραφή όλων των αρχείων και φακέλων που ξεκινάνε από τελεία· δηλαδή όλων των ρυθμίσεων και δεδομένων όλων των προγραμμάτων, αλλά όχι των αρχείων χρηστών. Έτσι για παράδειγμα θα διαγραφούν emails του thunderbird, ρυθμίσεις του libreoffice, σελιδοδείκτες του firefox κλπ, αλλά όχι έγγραφα .doc ή εικόνες .jpg:
 +
{{Terminal|rm_dotfiles}}
 +
<hr>
 +
Πλήρης διαγραφή και επαναρχικοποίηση του φακέλου /home/$USER:
 +
{{Terminal|rm_home}}
 +
<hr>
 +
Επαναφορά δικαιωμάτων αρχείων σε $USER:$GROUP:
 +
{{Terminal|set_owner}}
 +
<hr>
 +
Ανάθεση κωδικού πρόσβασης· αν δεν τεθεί παράμετρος τότε εννοείται η $USER, δηλαδή ίδιος με το όνομα χρήστη.
 +
{{Terminal|set_password [νέος-κωδικός]}}
 +
 
 +
=== Εντολές διαγραφής ===
 +
 
 +
Διαγραφή αρχείων προσωρινής μνήμης για απελευθέρωση χώρου:
 +
{{Terminal|rm -rf .cache .xsession-errors}}
 +
<hr>
 +
Διαγραφή των ρυθμίσεων πολλών προγραμμάτων:
 +
{{Terminal|rm -rf .config}}
 +
<hr>
 +
Διαγραφή των ρυθμίσεων του LibreOffice:
 +
{{Terminal|rm -rf .config/libreoffice}}
 +
<hr>
 +
Διαγραφή των ρυθμίσεων του Firefox:
 +
{{Terminal|rm -rf .mozilla}}

Αναθεώρηση της 16:09, 10 Αυγούστου 2020

Run-users.png

Ο διάλογος Εκτέλεση εντολών που φαίνεται δεξιά επιτρέπει την εκτέλεση εντολών σε πολλούς λογαριασμούς χρηστών ταυτόχρονα. Αντίθετα με την Εκτέλεση εντολής του Επόπτη, οι χρήστες δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένοι όταν χρησιμοποιούμε αυτόν τον διάλογο.

Παράδειγμα χρήσης: Είναι Σεπτέμβριος και θέλουμε να επαναρχικοποιήσουμε όλους τους μαθητικούς λογαριασμούς. Επανεκκινούμε τον εξυπηρετητή για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν αρχεία μαθητών σε χρήση. Επιλέγουμε τις ομάδες a1, a2, b1, b2, c1, c2 ώστε να εμφανιστούν οι σχετικοί λογαριασμοί δεξιά. Επιλέγουμε όλους τους μαθητές με Ctrl+A αλλά με Ctrl+κλικ αφαιρούμε τους καθηγητές. Πηγαίνουμε στο μενού Hand.png Εκτέλεση εντολών, εισάγουμε την εντολή rm_home και πατάμε το κουμπί Εκτέλεση.

Οι εντολές εκτελούνται από το λογαριασμό root. Επιτρέπεται να περιέχουν τις ακόλουθες μεταβλητές περιβάλλοντος: $USER, $GROUP, $UID, $GID, $HOME, $SHELL.

Συλλογή εντολών

Ακολουθεί μια συλλογή εντολών από την οποία μπορείτε να αντιγράφετε εντολές για να τις επικολλάτε στο διάλογο. Μπορείτε να ζητήσετε διευκρινήσεις ή επιπλέον εντολές στο σχετικό θέμα του φόρουμ.

Προκαθορισμένες εντολές

Εκτέλεση μιας εντολής από το λογαριασμό του χρήστη αντί του root:


Terminal.pngas_user [εντολή]Αντιγραφή του υποδείγματος αρχικού καταλόγου /etc/skel:


Terminal.pngcp_skelΔιαγραφή του μητρώου ρυθμίσεων GNOME και MATE:


Terminal.pngrm_dconfΔιαγραφή όλων των αρχείων και φακέλων που ξεκινάνε από τελεία· δηλαδή όλων των ρυθμίσεων και δεδομένων όλων των προγραμμάτων, αλλά όχι των αρχείων χρηστών. Έτσι για παράδειγμα θα διαγραφούν emails του thunderbird, ρυθμίσεις του libreoffice, σελιδοδείκτες του firefox κλπ, αλλά όχι έγγραφα .doc ή εικόνες .jpg:


Terminal.pngrm_dotfilesΠλήρης διαγραφή και επαναρχικοποίηση του φακέλου /home/$USER:


Terminal.pngrm_homeΕπαναφορά δικαιωμάτων αρχείων σε $USER:$GROUP:


Terminal.pngset_ownerΑνάθεση κωδικού πρόσβασης· αν δεν τεθεί παράμετρος τότε εννοείται η $USER, δηλαδή ίδιος με το όνομα χρήστη.


Terminal.pngset_password [νέος-κωδικός]


Εντολές διαγραφής

Διαγραφή αρχείων προσωρινής μνήμης για απελευθέρωση χώρου:


Terminal.pngrm -rf .cache .xsession-errorsΔιαγραφή των ρυθμίσεων πολλών προγραμμάτων:


Terminal.pngrm -rf .configΔιαγραφή των ρυθμίσεων του LibreOffice:


Terminal.pngrm -rf .config/libreofficeΔιαγραφή των ρυθμίσεων του Firefox:


Terminal.pngrm -rf .mozilla