Σύντομη εισαγωγή

Κράτος

Το σύνολο των πολιτών που ζουν σε μια ορισμένη εδαφική περιοχή και είναι οργανωμένοι πολιτικά.

Στοιχεία του κράτους είναι:

•  ο λαός

•  η χώρα

•  η εξουσία που έχει πάνω σε ορισμένο έδαφος και στους κατοίκους του.

Στόχος του κράτους είναι η εξασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών καθώς και η ευημερία τους.

Αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας


Λαός

Είναι το σύνολο των ανθρώπων που ζουν σε ένα κράτος. Με μια πιο στενή έννοια είναι το σύνολο των ανθρώπων που συνδέονται με κοινούς δεσμούς (καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, πολιτισμού).

Πολίτης

Είναι το μέλος μιας πολιτικά οργανωμένης κοινωνίας (δηλαδή ενός κράτους) που έχει ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εκλογή και την άσκηση της κρατικής εξουσίας (το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι).

Έθνος

Το σύνολο των ανθρώπων που αισθάνονται ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα λόγω κοινής ιστορίας, καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, πολιτισμού. Συχνά δεν ισχύουν ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια: π.χ. οι Ελβετοί μιλούν τέσσερις γλώσσες (ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά, ραιτορομουνικά), ανήκουν σε διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα και όμως αποτελούν ξεχωριστό έθνος, το ελβετικό.

  Μειονότητα

Οι κάτοικοι ενός κράτους αποτελούν το λαό του. Η πλειοψηφία τους συνήθως ανήκει στο ίδιο έθνος, δηλαδή συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς πολιτιστικούς, γλωσσικούς, θρησκευτικούς κλπ., αλλά κυρίως έχουν την πεποίθηση ότι ανήκουν στην ίδια εθνική ομάδα, έστω και αν δεν έχουν κοινά όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Μέσα στο λαό όμως υπάρχουν και ομάδες, που λόγω κάποιου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού (γλωσσικού ή θρησκευτικού κλπ) ξεχωρίζουν από την πλειοψηφία και απαρτίζουν μια ξεχωριστή ομάδα, τη μειονότητα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχουν Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Το χαρακτηριστικό της θρησκείας, τους κάνει να αισθάνονται ότι αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα μέσα στον ελληνικό λαό, τη μουσουλμανική μειονότητα ενώ συγχρόνως αισθάνονται και ότι είναι πολίτες αυτής της χώρας.

Αλλοδαποί

Ως αλλοδαποί χαρακτηρίζονται όσοι κατοικούν σε κάποιο κράτος ενώ είναι πολίτες ενός άλλου κράτους. Για παράδειγμα ένας Γάλλος πολίτης που ζει στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται στη χάρα μας ως αλλοδαπός. Ένας Έλληνας πολίτης που πηγαίνει στη Γαλλία για σπουδές, τουρισμό ή για να εργαστεί εκεί, είναι για τους Γάλλους, αλλοδαπός.

Ελληνισμός

Είναι το σύνολο των ανθρώπων, οι οποίοι αισθάνονται ότι ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Έτσι υπάρχουν για παράδειγμα Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί πολίτες, που η καταγωγή τους είναι ελληνική (από τον ένα ή και από τους δυο γονείς τους) και αισθάνονται τόσο πολύ συνδεδεμένοι με το ελληνικό έθνος και τον ελληνικό πολιτισμό, ώστε να αποτελούν τμήμα του Ελληνισμού. Όπως αναφέρεται ο «ελληνισμός» για τους Έλληνες έτσι και κάθε λαός έχει στη δικιά του γλώσσα την αντίστοιχη έννοια.

Ελληνισμός της διασποράς

Το τμήμα του ελληνισμού που είναι διάσπαρτο στην οικουμένη ονομάζεται ελληνισμός της διασποράς. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από Έλληνες (ή απογόνους τους) που μετανάστευσαν (παλαιότερα και πιο πρόσφατα) από τον τόπο τους προκειμένου να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

 
επιστροφή
κλείσιμο παραθύρου