Οι μικροί κατάσκοποι

Η Θεσσαλονίκη, κατά τη βυζαντινή περίοδο, ήταν η δεύτερη σε σημασία, μετά την Κωνσταντινούπολη, πόλη της αυτοκρατορίας. Ήταν ένα είδος συμπρωτεύουσας ή συμβασιλεύουσας. Το λιμάνι της αποτελούσε το εμπορικό κέντρο της περιοχής και η τάξη των ναυτικών είχε αποκτήσει μεγάλο πλούτο. Παράλληλα με το εμπόριο και τη ναυτιλία, οι Θεσσαλονικείς ασχολούνταν και με τη γεωργία, αφού η πόλη τους ήταν κτισμένη στην κοιλάδα του Αξιού, όπου το έδαφος ήταν πολύ εύφορο. Αποτέλεσμα του πλούτου της ήταν τα λαμπρά μνημεία της, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, η πολιτιστική ανάπτυξη, που γνώρισε κατά καιρούς, και τα ισχυρά της τείχη, στα οποία πολλές φορές αποκρούστηκαν πολλοί εχθροί. Στη Θεσσαλονίκη γινόταν κάθε χρόνο ένα μεγάλο πανηγύρι, στη γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου. Σε αυτό έπαιρναν μέρος έμποροι από τα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, με σκοπό να αγοράσουν ή να πουλήσουν εμπορεύματα. Σήμερα, όπως ξέρουμε όλοι μας, γίνεται στην ίδια πόλη η Διεθνής Έκθεση, στην οποία παίρνουν μέρος εμπορικοί αντιπρόσωποι και επιχειρηματίες όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο.

Φανταστείτε ότι σας έστειλε στη Θεσσαλονίκη ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Ε' Παλαιολόγος, ως κατασκόπους. Η αποστολή που σας ανέθεσε είναι να συγκεντρώσετε πληροφορίες σχετικά με τις πεποιθήσεις των Ζηλωτών και τη στάση του λαού απέναντί τους. Για να μην αντιληφθούν, όμως, οι Ζηλωτές τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού σας, εσείς οφείλετε να προσποιείστε ότι ασχολείστε με την ιστορία και τους ναούς της Θεσσαλονίκης. Έτσι, καθώς θα γυρνάτε στην πόλη και θα ερευνάτε τα σχετικά με την ιστορία και τους ναούς της, θα βρίσκετε την ευκαιρία να μελετάτε στοιχεία σχετικά με το κίνημα των Ζηλωτών και τις λαϊκές αντιδράσεις. Για να μπορέσετε να παίξετε καλά το ρόλο σας, θα πρέπει να φέρετε στη μνήμη σας κάποιες από τις γνώσεις που ήδη έχετε αποκτήσει από τη μελέτη του βιβλίου σας και να τις συμπληρώσετε από το διαδίκτυο, ακολουθώντας τις υποδείξεις μας.

Πριν ανοίξετε τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να διαβάσετε στο σχολικό βιβλίο καθετί που αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Για να σας διευκολύνουμε στο σημείο αυτό, σημειώνουμε τις σχετικές σελίδες. Συγκεκριμένα:

  • Στις σελίδες 64 και 65 δίνονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Θεσσαλονικείς μοναχούς Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι εκχριστιάνισαν τους Σλάβους και επινόησαν το σλαβικό αλφάβητο.
  • Στις σελίδες 98 και 99 δίνονται πληροφορίες για τη θέση της πόλης, την ιστορία της, το ναό του Αγίου Δημητρίου και το κίνημα των Ζηλωτών.
  • Στη σελίδα 100 υπάρχει απόσπασμα σχετικό με τη γιορτή των Δημητρίων.
Αφού, λοιπόν, διαβάσετε τις παραπάνω σελίδες και απαντήσετε στις σχετικές ερωτήσεις των φύλλων εργασίας της κατηγορίας θυμάμαι ξανά και απαντώ, ανοίξτε τον υπολογιστή σας και μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα ή στις ιστοσελίδες που σας υποδεικνύει κάθε ερώτηση της κατηγορίας Ερευνώ και μαθαίνω. Εδώ χρειάζεται να κάνετε έρευνα, προκειμένου να μπορέσετε και εσείς, σαν τους μικρούς κατασκόπους του σεναρίου, να αποκτήσετε τις γνώσεις που χρειάζεστε και να απαντήσετε στις ερωτήσεις.
  1. ΟΜΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)
  2. ΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)
  3. ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)

    Κάντε κλικ στο εικονίδιο Συνοδευτικό υλικό για τα φύλλα εργασίας για να δείτε τα βοηθητικά κείμενα για τα εκπαιδευτικά σενάρια.
 
© 2007 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Επιστροφή στον αρχικό κατάλογο επιλογών