Οι
αγρότες παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον τις μεταβολές του καιρού
και αυτό όχι μόνο για να προγραμματίσουν τις δουλειές τους. Τεράστια απειλή
για τις καλλιέργειες αποτελεί ο παγετός, αποτέλεσμα της απότομης πτώσης
της θερμοκρασίας. Παραδόξως και σε αντίθεση με τις άλλες ουσίες όταν το
νερό (υγρό) στους 0 οC μετατρέπεται σε στερεό (πάγος) διαστέλλεται.
Το νερό που κυκλοφορεί μεταφέροντας τα θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες
σε όλα τα σημεία των φυτών όταν παγώσει προκαλεί τη ρήξη των ηθμοσωλήνων
που το περιέχουν και την ολοκληρωτική καταστροφή των φυτών.
Η διαστολή αυτή έχει επίσης ως αποτέλεσμα ένα ποτήρι γεμάτο νερό να σπάει
από τη διαστολή όταν παγώνει. Αυτό παρατηρούμε και αν τοποθετήσουμε αναψυκτικά
στην κατάψυξη. Θα τα βρούμε σπασμένα και το περιεχόμενό τους παγωμένο
και διογκωμένο.
Με
την αύξηση του όγκου του νερού όμως, μειώνεται η πυκνότητά του και έτσι
ο πάγος είναι πιο ελαφρύς και επιπλέει στο νερό. Το νερό έχει την μεγαλύτερη
πυκνότητα στους 4 οC. Στα φυσικά νερά αυτή η παραξενιά αποτελεί μηχανισμό
προστασίας της υδρόβιας ζωής γιατί ο πάγος που επιπλέει λειτουργεί ως
μόνωση και παρεμποδίζει τη στερεοποίηση του υποκείμενου νερού που ως βαρύτερο
πηγαίνει προς τον πυθμένα, εξασφαλίζοντας έτσι τη ζωή των υδρόβιων οργανισμών
στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια, ακόμη και στην Πολική ζώνη.
|