Επιλέγετε αντικείμενα στο σχέδιό σας για να τα σύρετε, για να εφαρμόσετε εντολές των μενού σε αυτά ή για να τα διαχειριστείτε ή να τα τροποποιήσετε με τον Ελεγκτή κίνησης ή την Παλέτα κειμένου.
Όταν μία εντολή δεν είναι διαθέσιμη, εμφανίζεται γκριζαρισμένη στο μενού της. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι η τρέχουσα επιλογή σας δεν είναι κατάλληλη για αυτήν την εντολή.
Κάθε φορά οι επιλογές σας καθορίζουν ποιες εντολές των μενού είναι διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή Μέσου σημείου στο μενού Κατασκευή εφόσον έχετε επιλέξει ένα ευθύγραμμο τμήμα, αλλά όχι αν έχετε επιλέξει κύκλο, σημείο ή ημιευθεία.
Οι επιλογές σας επίσης καθορίζουν με ποιον τρόπο λειτουργεί το σύρσιμο αντικειμένων. Αν επιλέξετε και σύρετε και τα δύο άκρα ενός ευθύγραμμου τμήματος, μετακινείται ολόκληρο το ευθύγραμμο τμήμα ως ενιαία κατασκευή, χωρίς να αλλάζει το μήκος ή η κατεύθυνσή του. Αν, όμως, επιλέξετε και σύρετε μόνο το ένα άκρο του, το άλλο άκρο του τμήματος παραμένει σταθερό και μεταβάλλονται το μήκος και η κλίση του τμήματος καθώς σύρετε το ένα άκρο.
Τα επιλεγμένα αντικείμενα εμφανίζονται τονισμένα ή με ειδική επισήμανση, όπως δείχνει τα παρακάτω παράδειγμα.
Μη επιλεγμένα αντικείμενα |
Επιλεγμένα αντικείμενα |
Για να επιλέξετε ή να αναιρέσετε την επιλογή αντικειμένων με το εργαλείο βέλους επιλογής:
• | Επιλέξτε ένα μη επιλεγμένο αντικείμενο τοποθετώντας την άκρη του βέλους επιλογής πάνω από το αντικείμενο και κάνοντας κλικ πάνω του. |
Το βέλος περιστρέφεται και παίρνει οριζόντια θέση όταν δείχνει κάποιο αντικείμενο.
• | Επιλέξτε και άλλα αντικείμενα κάνοντας κλικ πάνω στο καθένα. |
• | Αναιρέστε την επιλογή ενός επιλεγμένου αντικειμένου με τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας την άκρη του βέλους επιλογής πάνω από το αντικείμενο και κάνοντας κλικ πάνω του. |
• | Αναιρέστε την επιλογή όλων των επιλεγμένων αντικειμένων κάνοντας κλικ στον κενό χώρο μέσα στο σχέδιό σας. |
Μπορείτε επίσης να αναιρέσετε την επιλογή όλων των αντικειμένων πατώντας το πλήκτρο Esc μία ή περισσότερες φορές.
Επίσης:
• | Επιλέξτε ένα από διάφορα επικαλυπτόμενα ή συμπίπτοντα αντικείμενα κάνοντας κλικ επανειλημμένα μέχρι να επιλεχθεί το αντικείμενο που θέλετε να επιλέξετε. |
• | Επιλέξτε ή αναιρέστε την επιλογή ενός κουμπιού ενεργειών κάνοντας κλικ πάνω στη λαβή του, όχι πάνω στο στέλεχός του. |
Κάνοντας κλικ πάνω στο στέλεχος ενός κουμπιού ενεργειών δεν το επιλέγετε, αλλά αντίθετα αρχίζετε την εκτέλεση της ενέργειας που συνδέεται με το κουμπί.
Λαβή | Στέλεχος |
• | Επιλέξτε πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα περικλείνοντάς τα μέσα σε ένα ορθογώνιο πλαίσιο επιλογής. |
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε αντικείμενα χρησιμοποιώντας τις εντολές Επιλογή όλων, Επιλογή γονικών ή Επιλογή θυγατρικών από το μενού Επεξεργασία ή πηγαίνοντας σε αυτά με το παράθυρο επιλογών ‘Ιδιότητες αντικειμένου’. Μπορείτε να επιλέξετε κινούμενα σημεία επιλέγοντάς τα από το μενού Στόχος του Ελεγκτή κίνησης.
Επιμέρους θέματα:
Επιλογή αντικειμένων με το ορθογώνιο πλαίσιο επιλογής
Επιλογή επικαλυπτόμενων αντικειμένων
Βλέπε επίσης:
Σχέσεις αντικειμένων: Γονικά αντικείμενα και θυγατρικά αντικείμενα