Προσωπικά εργαλεία

Linux/LTSP/Εκκίνηση από το δίκτυο/Win32-loader

Από WIKI Τεχνικής Στήριξης
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το παρόν θέμα περιγράφει μια πολύ εύκολη μέθοδο για την προσθήκη δυνατότητας εκκίνησης από το δίκτυο σε υπολογιστές με Windows NT, 2000, XP, 2003, Vista, 2008, και 7, απλά εγκαθιστώντας το πρόγραμμα win32-loader.exe στα Windows.

Η δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση του σταθμού ως thin ή fat client (LTSP), για εγκατάσταση του λειτουργικού με WDS / FOG / netboot, για backups, partitioning κτλ. Δεν επηρεάζει καθόλου το υπάρχον λειτουργικό σύστημα και έτσι καλό είναι να εγκατασταθεί σε όλα τα ΣΕΠΕΗΥ με Windows. Βέβαια εάν το BIOS και η κάρτα δικτύου των σταθμών εργασίας υποστηρίζουν εγγενώς τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο, τότε το win32-loader δεν χρειάζεται.

Ιστορικό

Η διανομή Debian περιέχει μια εφαρμογή ονόματι win32-loader, η οποία προσθέτει στον boot manager των Windows τη δυνατότητα εκκίνησης Linux. Εμείς πειράξαμε τον κώδικα του win32-loader ώστε αντί για Linux να φορτώνει το πρόγραμμα gPXE, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τους developers να ενσωματώσουν αυτή τη δυνατότητα upstream στον win32-loader, κάτι που όντως έκαναν. Όμως επειδή το gPXE δεν έχει ακόμα πακεταριστεί για το Debian, σε κάθε νέα έκδοση του win32-loader κάνουμε εμείς compile και αναρτούμε το win32-loader.exe εδώ.


Info-32.png Update 2012: Έχουμε προσθέσει νέα έκδοση που αφενός υποστηρίζει περισσότερες κάρτες δικτύου αφετέρου υποστηρίζει το πρωτόκολλο iPXE που είναι μεταγενέστερο του gPXE.

Βήματα εγκατάστασης

 • Κάντε λήψη από την παρακάτω διεύθυνση και ξεκινήστε την εγκατάσταση: http://ts.sch.gr/repo/netboot/win32-loader.exe
 • Win32-loader-language.png
  Στο διάλογο Tag.png Επιλογής γλώσσας, διαλέξτε Hand.png Greek.
 • Win32-loader-pxe-mode.png
  Στο διάλογο Tag.png Επιλογής τύπου εγκατάστασης, διαλέξτε Hand.png Κατάσταση PXE: Εγκαταστήστε τον φορτωτή του PXE ώστε να φορτωθεί ο πυρήνας απομακρυσμένα.
 • Στο διάλογο ολοκλήρωσης της εγκατάστασης, πατήστε Κλείσιμο.
 • Αγνοήστε το διάλογο που αναφέρει ότι θα πρέπει να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή για να συνεχίσετε την εγκατάσταση. Το win32-loader χρησιμοποιείται και για απομακρυσμένες εγκαταστάσεις Debian, αλλά εμείς χρησιμοποιούμε μόνο την δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο, οπότε δεν μας ενδιαφέρει. Πατήστε ΟΚ.
 • Win32-loader-reboot.png
  Στο διάλογο Tag.png Επανεκκίνησης, επιλέξτε Όχι.
 • Win32-loader-boot-ini.png
  Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Tag.png Ο Υπολογιστής μου και επιλέξτε διαδοχικά  Ιδιότητες  Για προχωρημένους  Ρυθμίσεις (Εκκίνηση και αποκατάσταση) . Θα εμφανιστούν οι διάλογοι που φαίνονται δεξιά, από όπου μπορείτε να προσαρμόσετε την προεπιλεγμένη καταχώρηση και το χρόνο επιλογής της. Εάν χρειαστείτε περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο βοήθειας της Microsoft.
 • Win32-loader-boot-menu.png
  Κατά την επόμενη επανεκκίνηση, ο boot manager των Windows θα εμφανίσει τις επιλογές που εμφανίζονται στην εικόνα δεξιά.

Βήματα απεγκατάστασης

Win32-loader-uninstall.png
Εάν για κάποιο λόγο θελήσετε να αφαιρέσετε τον win32-loader, μπορείτε να τον καταργήσετε από την προσθαφαίρεση προγραμμάτων, όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα.

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλεία