Εφαρμογές/VirtualBox

Αναθεώρηση ως προς 13:38, 24 Φεβρουαρίου 2014 από τον Nikoltsios (Συζήτηση | συνεισφορές) (Εγκατάσταση της εφαρμογής)

Το Virtual Box είναι μια εφαρμογή εικονικοποίησης (virtualization) που επιτρέπει την εγκατάσταση και την ταυτόχρονη λειτουργία ενός ή περισσότερων λειτουργικών συστημάτων στο ίδιο φυσικό υλικό. Είναι διαθέσιμο για εγκατάσταση για διάφορες εκδόσεις MS-Windows και σε πολλές διανομές Linux. Το βασικό πακέτο δίνεται με άδεια ΕΛ/ΛΑΚ GNU GPL v2.0 και για αυτό το λόγο προτείνεται η χρήση στα ΣΕΠΕΗΥ.

Δείτε περισσότερα για την εικονικοποίηση εδώ.

Εγκατάσταση της εφαρμογής

Αναλόγως το λειτουργικό σύστημα που διαθέτετε στο σταθμό εργασίας (host) σας δείτε:

 • Για MS-Windows σταθμό εργασίας (host) δείτε στο εδώ.
 • Για Ubuntu σταθμό εργασίας (host) δείτε στο εδώ.


Dialog-warning.pngΠροσέξτε ο σταθμός εργασίας (host) που θα εγκαταστήσετε το VirtualBox να έχει αρκετούς πόρους (CPU, RAM, HDD) ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της ιδεατής μηχανής (guest).
Οι επιδόσεις της ιδεατής μηχανής είναι 30% - 50% πιο μειωμένες σε σχέση με τις επιδόσεις μιας τοπικής εγκατάστασης (ανάλογα με τις δυνατότητες του φυσικού επεξεργαστή).


Δημιουργία ιδεατής μηχανής

Εικόνα 1: VirtualBox: Ρύθμιση μνήμης RAM
Εικόνα 2: VirtualBox: Ρύθμιση εικονικού δίσκου
 1. Για να δημιουργήσετε μια καινούργια εικονική μηχανή επιλέξτε Hand.png New.
 2. Δώστε το επιθυμητό όνομα για την καινούργια εικονική μηχανή και επιλέξτε το είδος του λειτουργικού που πρόκειται να εγκαταστήσετε.
 3. Επιλέξτε το μέγεθος της μνήμης που θέλετε να διαθέσετε για την λειτουργία της μηχανής όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα.


  Dialog-warning.pngΣε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ορίσετε όλη την μνήμη του φυσικού μηχανήματος (host) στην εικονική μηχανή διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του host.


 4. Στον επόμενο διάλογο επιλέξτε την Hand.png Δημιουργία ενός νέου εικονικού δίσκου.
 5. Επιλέξτε Hand.png VDI και πατήστε Επόμενο.
 6. Σε αυτό το διάλογο θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο δίσκου που θέλετε να δημιουργήσετε. Επιλέγοντας "Dynamically Allocated (δυναμικά επεκτεινόμενος δίσκος) τότε το αρχείο της εικονικής μηχανής θα αυξάνει (μέχρι το μέγιστο όριο που θα ορίσουμε) ανάλογα το τι εγκαθίσταται σε αυτήν. Επιλέγοντας "Select|Fixed size" (σταθερού μεγέθους) δεσμεύεται άμεσα όλος ο χώρος. Προτείνετε να επιλέξετε Hand.png Dynamically Allocated.
 7. Ορίστε το μέγεθος και το όνομα του εικονικού δίσκου καθώς και το φάκελο που επιθυμείτε να αποθηκευτεί στον πραγματικό σας δίσκο όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα.
 8. Επιλέξτε Create και στη συνέχεια Finish.

Ορισμός υλικού ιδεατής μηχανής

Εικόνα 1: VM: Ρύθμιση μνήμης
Εικόνα 2: VM: Ρύθμιση εικονικού επεξεργαστή
Εικόνα 3: VM: Ρύθμιση SATA Controller
Εικόνα 4: VM: Ρύθμιση δικτύου

Από την λίστα της αρχικής οθόνης της εφαρμογής, επιλέγοντας την εικονική μηχανή που επιθυμείτε μπορείτε να ρυθμίσετε το υλικό της κάνοντας κλικ στην επιλογή Hand.png Settings.

 • Από το μενού  System  που εμφανίζεται αριστερά
  • στην καρτέλα Tag.png Motherboard μπορείτε να αλλάξατε την μνήμη που θέλετε να αποδοθεί στην μηχανή όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα.
  • στην καρτέλα Tag.png Processor μπορείτε να επιλέξετε τον αριθμό από πυρήνες που θέλετε να διαθέσετε στην εικονική μηχανή όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα. Επιλέξτε ανάλογα με τον αριθμό των πυρήνων που έχει ο φυσικός επεξεργαστής του Η/Υ.


   Info-32.pngΣαν γενικό κανόνα δώστε περίπου το μισό των φυσικών πόρων.


 • Από το μενού  Storage  επιλέξτε Hand.png Controller: SATA και ενεργοποιήσετε το Hand.png Use host I/O cache βελτιώνοντας την απόδοση της εικονική μηχανής.
 • Από το μενού  Network , στο πεδίο με όνομα Tag.png Attached to επιλέξτε Hand.png Bridged Adapter ενώ στο πεδίο Tag.png Name επιλέξτε την ενσύρματη κάρτα δικτύου σας.Εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος

Εικόνα 1: Επιλογή μέσου εγκατάστασης
Εικόνα 2: Επιλογή μέσου εγκατάστασης
Εικόνα 3: Εγκατάσταση Guest Additions
 1. Αφού ολοκληρώσετε την δημιουργία και την ρύθμιση του υλικού της εικονικής μηχανής, επιλέξτε Hand.png Start.
 2. Την 1η φορά που θα εκκινήσετε την μηχανή θα εμφανιστεί ο διάλογος επιλογής μέσου εγκατάστασης. Μπορείτε να επιλέξετε την χρήση του φυσικού Hand.png cd-rom του Η/Υ ή τη χρήση κάποιου Hand.png iso image.
 3. Προχωράτε στην εγκατάσταση του επιθυμητού λειτουργικό όπως θα την κάνατε σε οποιοδήποτε φυσικό Η/Υ. Εάν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θέλετε να κάνετε εναλλαγή στο φυσικό μηχάνημα, πατήστε το δεξί Ctrl.
 4. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα πρέπει να εγκαταστήσετε κάποιους επιπλέον οδηγούς, πηγαίνοντας στο μενού  Devices  Install Guest Additions . Μετά την εγκατάστασή τους χρειάζεται μια επανεκκίνηση του λειτουργικού συστήματος της εικονικής μηχανής για να ενεργοποιηθούν.


Εισαγωγή προϋπάρχουσας ιδεατής μηχανής

Για την εισαγωγή μιας μηχανής που την έχετε μεταφορτώσει από το διαδίκτυο ή την έχετε μεταφέρει από κάποιο άλλο σύστημα, αρκεί να κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο με κατάληξη Hand.png .vbox. Η εφαρμογή 18px Application-ubuntu-virtualbox.png θα ανοίξει αυτόματα και η μηχανή θα προστεθεί στη λίστα με τις υπάρχουσες.

Ρυθμίσεις υλικού κατά την εισαγωγή

Θα πρέπει να ελέγξετε όλες τις ρυθμίσεις που περιγράφονται στον ορισμό του υλικού της ιδεατής μηχανής έτσι ώστε να είναι σύμφωνες με το δικό σας σύστημα.

Οδηγός Χρήσης

Εικόνα 1: Εμφάνιση αρχείων μηχανής
 • Για να ξεκινήσετε μια μηχανή επιλέξτε την και κάντε κλικ στην επιλογή Hand.png Start.
 • Επιλέγοντας παύση ( Machine  Pause ) θέτουμε την μηχανή σε κατάσταση hibernation, δηλαδή την επόμενη φορά που θα την κάνουμε resume θα βρούμε το περιβάλλον όπως την στιγμή που επιλέξαμε παύση.
 • Εάν θέλουμε να θέσουμε την μηχανή σε κατάσταση πλήρους οθόνης, επιλέγουμε  View  Fullscreen .
 • Για να δούμε το σημείο στο σκληρό μας δίσκο που έχουν αποθηκευτεί τα αρχεία μιας μηχανής, επιλέγουμε Show in explorer με δεξί κλίκ στην μηχανή που μας ενδιαφέρει όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα.
Εικόνα 2: Snapshot μηχανής
 • Για τη δημιουργία Snapshot σε κάποια μηχανή πηγαίνουμε στο μενού  Machine  Take a snapshot . Στη συνέχεια δίνουμε ένα επιθυμητό όνομα και μια σχετική περιγραφή για να ξέρουμε την κατάσταση της μηχανής κατά τη δημιουργία του. Δημιουργώντας ένα Snapshot για κάποιο VM είναι σαν να «αιχμαλωτίζουμε» και να αποθηκεύουμε την τρέχουσα κατάστασή του. Αργότερα, αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε, μπορούμε να γυρίσουμε το VM σε αυτή την πρότερη κατάσταση ακυρώνοντας, στην ουσία τις όποιες αλλαγές έχουν συμβεί.Εικόνα 3: Δημιουργία αντιγράφου μηχανής
 • Για να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο μιας μηχανής, επιλέγουμε  Clone  με δεξί κλικ στην μηχανή που μας ενδιαφέρει, όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα. Στη συνέχεια εισάγουμε ένα επιθυμητό όνομα και κάνουμε στην επιλογή Reinitialize the MAC address of all network cards. Στη επόμενη καρτέλα επιλέγουμε Full clone.