Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Linux/GameMaker"

(Παρατηρήσεις κατά την μεταφορά του GameMaker σε Ubuntu Linux)
 
(43 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''(H σελίδα αυτή βρίσκεται υπό κατασκευή...)'''<br><br>
 
 
 
Το λογισμικό {{Application-linux|GameMaker}} είναι ένα '''οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού''' για τη δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δημιουργήθηκε από τον '''Mark Overmars''', καθηγητή του Institute of Information and Computing Sciences στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
 
Το λογισμικό {{Application-linux|GameMaker}} είναι ένα '''οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού''' για τη δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δημιουργήθηκε από τον '''Mark Overmars''', καθηγητή του Institute of Information and Computing Sciences στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
  
 
Με το GameMaker μπορεί να δημιουργηθεί ένα απλό παιχνίδι, όπως για παράδειγμα ένα arkanoid παιχνίδι (arkanoid game) ή ένα παιχνίδι πλατφόρμας (platform game). Ωστόσο, οι δυνατότητες του GameMaker είναι πολύ μεγάλες.
 
Με το GameMaker μπορεί να δημιουργηθεί ένα απλό παιχνίδι, όπως για παράδειγμα ένα arkanoid παιχνίδι (arkanoid game) ή ένα παιχνίδι πλατφόρμας (platform game). Ωστόσο, οι δυνατότητες του GameMaker είναι πολύ μεγάλες.
  
Στην παρούσα σελίδα περιγράφεται η διαδικασία της εγκατάστασης και της χρήσης του λογισμικού GameMaker σε λειτουργικό σύστημα '''Ubuntu Linux 12.04 (32-bit και 64-bit)''' με την βοήθεια του '''Wine'''.
+
Στην παρούσα σελίδα, περιγράφεται η διαδικασία της εγκατάστασης και της χρήσης του λογισμικού GameMaker σε λειτουργικό σύστημα '''Ubuntu Linux 12.04 (32-bit και 64-bit)''' με την βοήθεια του '''Wine'''.
  
{{Notice|Το '''Wine''' (ακρωνύμιο της έκφρασης "'''W'''ine '''I'''s '''N'''ot an '''E'''mulator") είναι ένα ''ελεύθερο (free)'' και ''ανοικτού κώδικα (open source)'' λογισμικό, με το οποίο είναι δυνατόν εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί να εκτελούνται σε λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows, να μπορούν επίσης να εκτελούνται και σε λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix, όπως είναι το Ubuntu Linux.}}
+
Το '''Wine''' (ακρωνύμιο της έκφρασης "'''W'''ine '''I'''s '''N'''ot an '''E'''mulator") είναι ένα ''ελεύθερο (free)'' και ''ανοικτού κώδικα (open source)'' λογισμικό, με το οποίο είναι δυνατόν εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί να εκτελούνται σε λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows, να μπορούν επίσης να εκτελούνται και σε λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix, όπως είναι το Ubuntu Linux.
  
{{Warning|Η διαδικασία της εγκατάστασης του λογισμικού GameMaker (όπως και κάθε λογισμικού που εκτελείται με την βοήθεια του Wine) σε Ubuntu Linux 12.04, η οποία περιγράφεται παρακάτω, συμπεριλαμβανομένων και των ενοτήτων '''"Αναβάθμιση του Wine στην έκδοση 1.6"''' και '''"Εγκατάσταση των προαπαιτούμενων πακέτων λογισμικού"''', θα πρέπει να πραγματοποιηθεί για κάθε χρήστη του εργαστηρίου ξεχωριστά. Δηλαδή, για τον εξυπηρετητή (server) και για κάθε πελάτη (client).}}  
+
{{Warning|Η διαδικασία της εγκατάστασης του λογισμικού GameMaker (όπως και κάθε λογισμικού που εκτελείται με την βοήθεια του Wine) σε Ubuntu Linux, η οποία περιγράφεται παρακάτω, συμπεριλαμβανομένων και των ενοτήτων '''"Αναβάθμιση του Wine στην έκδοση 1.6"''' και '''"Εγκατάσταση των προαπαιτούμενων πακέτων λογισμικού στο Wine"''', θα πρέπει να πραγματοποιηθεί '''για κάθε''' χρήστη του εργαστηρίου ξεχωριστά. Δηλαδή, για τον εξυπηρετητή (server) και για κάθε πελάτη (client).}}  
  
 
== Αναβάθμιση του Wine στην έκδοση 1.6 ==
 
== Αναβάθμιση του Wine στην έκδοση 1.6 ==
  
{{Warning| Η αναβάθμιση του λογισμικού Wine, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην εκτέλεση κάποιου άλλου εκπαιδευτικού λογισμικού που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.}}  
+
{{Warning| Η αναβάθμιση του λογισμικού Wine, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην εκτέλεση κάποιου άλλου λογισμικού από το Αποθετήριο Πιστοποιημένου Εκπαιδευτικού Λογισμικού της Τεχνικής Στήριξης και μη, το οποίο έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας και "τρέχει" κι αυτό με την βοήθεια του Wine, αλλά με την παλιότερη έκδοσή του.}}  
  
Η προκαθορισμένη (default) έκδοση του λογισμικού Wine που εγκαθίσταται σε Ubuntu Linux 12.04, είναι η '''"1.4"''' '''(Wine 1.4)'''. Όμως, διαπιστώθηκε ότι το λογισμικό GameMaker 8.1 Lite παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά στην εκτέλεσή του σε Ubuntu Linux με την βοήθεια του '''Wine 1.6'''.  
+
Η προκαθορισμένη (default) έκδοση του λογισμικού Wine που εγκαθίσταται σε Ubuntu Linux 12.04, είναι η '''"1.4"''' '''(Wine 1.4)'''. Όμως, διαπιστώθηκε ότι το λογισμικό GameMaker, παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά στην εκτέλεσή του σε Ubuntu Linux με την βοήθεια του '''Wine 1.6'''.  
  
Για αυτό, για την καλύτερη εκτέλεση του GameMaker 8.1 Lite, προτείνεται να κάνετε ''αναβάθμιση (upgrade)'' του Wine από την '''έκδοση 1.4''' στην '''έκδοση 1.6'''. Για την αναβάθμιση του Wine, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:
+
Για αυτό, για την καλύτερη εκτέλεση του GameMaker, προτείνεται να κάνετε ''αναβάθμιση (upgrade)'' του Wine από την '''έκδοση 1.4''' στην '''έκδοση 1.6'''. Για την αναβάθμιση του Wine, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:
  
 
* '''Προσθήκη του PPA (Personal Package Archive) Αποθετηρίου του Wine.''' Αυτό μπορεί να γίνει, πληκτρολογώντας την παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό παράθυρο (πατώντας {{keypress|Alt}}+{{keypress|Ctrl}}+{{keypress|T}}):
 
* '''Προσθήκη του PPA (Personal Package Archive) Αποθετηρίου του Wine.''' Αυτό μπορεί να γίνει, πληκτρολογώντας την παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό παράθυρο (πατώντας {{keypress|Alt}}+{{keypress|Ctrl}}+{{keypress|T}}):
  
{{Terminal|sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa}}
+
{{Terminal|sudo add-apt-repository --yes ppa:ubuntu-wine/ppa}}
  
Στη συνέχεια, πατάμε το πλήκτρο ''"Enter"'' στο αντίστοιχο μήνυμα που εμφανίζεται στο τερματικό παράθυρο (''"Press [ENTER]" to continue or ctrl-c to cancel adding it"''). Έτσι, ολοκληρώνεται η διαδικασία της προσθήκης του PPA Αποθετηρίου του Wine.
+
* '''Εγκατάσταση του Wine 1.6.''' Σε ένα τερματικό παράθυρο πληκτρολογούμε την εντολή:
  
Ένας άλλος τρόπος για το βήμα αυτό, είναι μέσω της εφαρμογής {{Application-linux|Κέντρο λογισμικού Ubuntu}}. Πιο συγκεκριμένα, ανοίγουμε τις "Πηγές λογισμικού", μέσω της εκκίνησης του '''Κέντρου λογισμικού Ubuntu''' και επιλέγοντας '''"Επεξεργασία->Πηγές λογισμικού"'''. Επιλέγουμε, ακολούθως, την καρτέλα "Άλλο λογισμικό" και κάνουμε "κλικ" στο κουμπί '''"Προσθήκη"'''. Έπειτα, '''πληκτρολογούμε την εξής γραμμή:''' ''ppa:ubuntu-wine/ppa'', όπως φαίνεται παρακάτω:<br><br>
+
{{Terminal|sudo apt-get update && sudo apt-get --yes install wine1.6-i386}}
  
[[Αρχείο:Add_ppa_wine_software_center.png|650px]]<br><br>
+
Έτσι, πραγματοποιείται η εγκατάσταση του Wine 1.6 και συγκεκριμένα, της έκδοσης '''1.6.1''' του λογισμικού.
  
* Σε ένα τερματικό παράθυρο πληκτρολογούμε την εντολή:
+
Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε το Wine, μετά την αναβάθμισή του στην έκδοση 1.6.1, θα εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα:
  
{{Terminal|sudo apt-get update}}
+
{{Editor|<nowiki>The wine configuration in ~/.wine is being updated. Please wait...</nowiki>}}
  
Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται λήψη των λιστών των πακέτων λογισμικού από τα αποθετήρια του Ubuntu και "ενημερώνονται", έτσι ώστε να πάρουν την πληροφορία για τις νεότερες εκδόσεις των πακέτων και των εξαρτήσεων τους. Η διαδικασία αυτή γίνεται για όλα τα αποθετήρια και τα PPAs που έχουμε εγκαταστήσει στο σύστημά μας.
+
Όπου '''~/''' είναι ο '''"Προσωπικός φάκελος"''' κάθε χρήστη.
  
* '''Εγκατάσταση του Wine 1.6.''' Σε ένα τερματικό παράθυρο πληκτρολογούμε την εντολή:
+
{{Notice|Η αναβάθμιση του Wine, '''δεν''' προκαλεί διαγραφή των προγραμμάτων που είχαν εγκατασταθεί στο Wine με την παλιότερη έκδοσή του.}}
  
{{Terminal|sudo apt-get install wine1.6-i386}}
+
== Εγκατάσταση των προαπαιτούμενων πακέτων λογισμικού στο Wine ==
  
Στη συνέχεια, το σύστημα μας πληροφορεί για τα νέα πακέτα που θα εγκατασταθούν (''libosmesa6'', ''wine-gecko2.21'', ''wine-mono0.0.8'', ''wine1.6'', ''wine1.6-i386''), τα προτεινόμενα πακέτα (''dosbox''), τα συνιστώμενα πακέτα (''wine1.5-i386''), τα πακέτα που θα αφαιρεθούν (''wine1.4'', ''wine1.4-common'', ''wine1.4-i386'') και τα πακέτα που θα αναβαθμιστούν (''wine''). Επιλέγουμε '''να συνεχίσουμε''' στην εφαρμογή αυτών των αλλαγών (πληκτρολογώντας έναν από τους χαρακτήρες ''"Y"'' ή ''"y"'' ή ''"Ν"'' ή ''"ν"'' (χωρίς τα εισαγωγικά) ή απλά, πατώντας το πλήκτρο ''"Enter"'') και έτσι, πραγματοποιείται η εγκατάσταση του Wine 1.6 και συγκεκριμένα, της έκδοσης '''1.6.1''' του λογισμικού.
+
Για την σωστή εκτέλεση του λογισμικού GameMaker, απαιτούνται να εγκατασταθούν πρώτα, κάποια επιπλέον πακέτα λογισμικού στο Wine. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του εργαλείου Winetricks, πληκτρολογώντας την ακόλουθη εντολή σε ένα τερματικό παράθυρο:
  
Για να επιβεβαιώσουμε ότι το Wine 1.6.1 έχει εγκατασταθεί στο σύστημά μας με επιτυχία, πληκτρολογούμε σε ένα τερματικό παράθυρο την εντολή:
+
{{Terminal|winetricks ie7 directmusic dsound d3dx9 dotnet20}}
  
{{Terminal|wine --version}}
+
Με αυτή την εντολή ξεκινάει η εγκατάσταση του φυλλομετρητή ιστού (web browser) '''Internet Explorer 7 (ie7)''', με τον οποίο οποίο φορτώνεται η οθόνη με τα "Νέα" του GameMaker και είναι δυνατή η περιήγηση από τη μία σελίδα στην άλλη. Επίσης, γίνεται εγκατάσταση των '''MS DirectMusic (directmusic)''' και '''MS DirectSound (dsound)''' για τη σωστή αναπαραγωγή των ήχων του GameMaker, του '''MS d3dx9.dll αρχείου (d3dx9)''' για την σωστή εκτέλεση του GameMaker και του '''.NET Framework 2.0 (dotnet20)''', καθώς το GameMaker είναι μια .NET εφαρμογή.
  
Η εντολή αυτή θα πρέπει να μας επιστρέψει το αποτέλεσμα: '''wine-1.6.1'''.
+
== Εγκατάσταση GameMaker ==
  
Επίσης, την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε το Wine, μετά την αναβάθμισή του στην έκδοση 1.6.1, θα εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα:
+
Μετά την εγκατάσταση των παραπάνω πακέτων λογισμικού, μπορεί να γίνει έναρξη της διαδικασίας της εγκατάστασης του λογισμικού GameMaker.
  
{{Editor|<nowiki>The wine configuration in ~/.wine is being updated. Please wait...</nowiki>}}
+
Η έκδοση του λογισμικού GameMaker στην οποία γίνεται αναφορά σε αυτή τη σελίδα και συστήνεται να χρησιμοποιήσετε, είναι η '''"8.1 Lite"''' '''(GameMaker 8.1 Lite)'''. Πρόκειται για την ''δωρεάν (free)'' έκδοση του λογισμικού GameMaker 8.1, στην οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται όλες οι λειτουργίες του λογισμικού (που περιλαμβάνονται στην '''Standard''' έκδοσή του).
 +
 
 +
Μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό GameMaker 8.1 Lite από τον εξής [http://gsf-cf.softonic.com/af5/9ac/17ee89b0bd9e81cb32d4f13c4fcc659dd1/file?SD_used=0&channel=WEB&fdh=no&id_file=14436&instance=softonic_en&type=PROGRAM&Expires=1444431940&Signature=aw1ifzM4jhdDajDXKAg4XqovRl5SbiM9-oW3igROGbd8K2GNdoq~j8mDJyNL-cz~1FP7dFoRSAuOQQnIQpJ4Hf9ucRaR33nqG4MuMTj4QZkfh40YrQeAOmO0FVSYm8H7~86oJgHqOeRB8OAcQYBPIu4SnBhrw4Fk3tziwQBdWJc_&Key-Pair-Id=APKAJUA62FNWTI37JTGQ&filename=GameMaker-Installer-8.1.exe σύνδεσμο].
 +
 
 +
Από τον παραπάνω σύνδεσμο γίνεται λήψη του εκτελέσιμου αρχείου '''GameMaker-Installer-8.1.exe'''. Για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του λογισμικού, είτε κάνουμε δεξί "κλικ" στο εικονίδιο του αρχείου και επιλέγουμε να εκτελέσουμε το αρχείο αυτό με το Wine '''(Wine Windows Program Loader)''' είτε διπλό αριστερό "κλικ", αν έχουμε επιλέξει προηγουμένως να γίνεται εκτέλεση των .exe αρχείων με το Wine.  
  
Όπου '''~/''' είναι ο '''"Προσωπικός φάκελος"''' κάθε χρήστη.
+
Διαφορετικά, πληκτρολογούμε σε ένα τερματικό παράθυρο την εντολή:
  
Τέλος, μπορούμε, '''προαιρετικά''', να αναβαθμίσουμε το εργαλείο '''Winetricks''' του Wine (μετά την αναβάθμιση του Wine), με το οποίο μπορούμε να εγκαθιστούμε με εύκολο τρόπο διάφορες εφαρμογές στο Wine. Η αναβάθμιση του Winetricks γίνεται πληκτρολογώντας την εξής εντολή σε ένα τερματικό παράθυρο:
+
{{Terminal|wine GameMaker-Installer-8.1.exe}}
  
{{Terminal|sudo apt-get install --only-upgrade winetricks}}
+
Η εγκατάσταση του GameMaker είναι μια απλή διαδικασία, πατώντας '''"Next"''' στα παράθυρα που εμφανίζονται.
  
{{Notice|Η αναβάθμιση του Wine, '''δεν''' προκαλεί διαγραφή των προγραμμάτων που είχαν εγκατασταθεί στο Wine.}}
+
== Εκτέλεση GameMaker ==
  
== Εγκατάσταση των προαπαιτούμενων πακέτων λογισμικού ==
+
Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του GameMaker, δεν δημιουργούνται στην '''Επιφάνεια εργασίας''' εικονίδια του λογισμικού, όπως γίνεται συνήθως, μετά την εγκατάσταση ενός προγράμματος με το Wine. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε εκκίνηση του λογισμικού από το μενού {{Menu|Εφαρμογές|Wine|Programs|GameMaker 8.1|GameMaker 8.1}}.
  
Για την σωστή εκτέλεση του λογισμικού
+
== Παρατηρήσεις κατά την μεταφορά του GameMaker σε Ubuntu Linux ==
  
== Εγκατάσταση GameMaker ==
+
* Η εγκατάσταση του GameMaker γίνεται επιτυχώς.
 +
* Υπάρχουν φορές που η εκκίνηση του GameMaker μπορεί να καθυστερήσει για λίγα δευτερόλεπτα.
 +
* Η περιήγηση στα "Νέα" του GameMaker είναι εφικτή, αν και ορισμένες φορές κάποιοι σύνδεσμοι σε άλλες σελίδες μπορεί να αργήσουν να ανοίξουν.
 +
* Η διαδικασία της δημιουργίας ενός παιχνιδιού με το GameMaker δεν παρουσιάζει προβλήματα (π.χ. δημιουργία sprites, objects, backgrounds, sounds, music, actions, events, rooms, κτλ.).
 +
* Η μετάβαση στην "Προχωρημένη Λειτουργία" ("Advanced Mode") δεν εμφανίζει προβλήματα, όπως επίσης και η εκτέλεση διαφόρων λειτουργιών που παρέχονται μόνο σε αυτό το είδος λειτουργίας, π.χ. δημιουργία scripts, κτλ.
 +
* Η φόρτωση demos γίνεται επιτυχώς.
 +
* Η εκτέλεση (run) ενός παιχνιδιού μπορεί να εμφανίσει αρκετά μεγάλη καθυστέρηση (lag) και γενικά, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά την εκτέλεση του GameMaker σε Ubuntu Linux. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, συνιστάται να επαναλάβετε την εκτέλεση του παιχνιδιού αρκετές φορές, μέχρι να γίνει επιτυχώς.
 +
* Η λειτουργία της αποσφαλμάτωσης ("Debug Mode") δεν παρουσιάζει προβλήματα, με την προϋπόθεση βέβαια, η εκτέλεση ενός παιχνιδιού να μην παρουσιάζει καθυστέρηση.
 +
* Η δημιουργία standalone εκτελέσιμου αρχείου (.exe) γίνεται επιτυχώς. Η εκτέλεση του μπορεί να εμφανίσει καθυστέρηση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
 +
* Η περιήγηση στις σελίδες του μενού "Βοήθεια" του GameMaker και η εμφάνιση διαφόρων tips και popup παραθύρων, εκτελούνται επίσης, ικανοποιητικά.
  
Η έκδοση του λογισμικού GameMaker στην οποία γίνεται αναφορά σε αυτή τη σελίδα, είναι η '''"8.1 Lite"''' '''(GameMaker 8.1 Lite)'''. Πρόκειται για την ''δωρεάν (free)'' έκδοση του λογισμικού GameMaker 8.1, στην οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται όλες οι λειτουργίες του λογισμικού (που περιλαμβάνονται στην '''Standard''' έκδοσή του).
+
Επομένως, η εκτέλεση του GameMaker σε Ubuntu Linux γίνεται σωστά, αλλά η παρατεταμένη χρήση του λογισμικού μπορεί να προκαλέσει διάφορα μικρά προβλήματα και καθυστερήσεις, κυρίως, κατά την εκτέλεση των παιχνιδιών. Για αυτό, προτείνεται να αποθηκεύετε συνέχεια τις εργασίες σας στο GameMaker.
  
Μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό GameMaker 8.1 Lite από τον εξής [http://gsf-cf.softonic.com/af5/9ac/17ee89b0bd9e81cb32d4f13c4fcc659dd1/file?SD_used=0&channel=WEB&fdh=no&id_file=14436&instance=softonic_en&type=PROGRAM&Expires=1444431940&Signature=aw1ifzM4jhdDajDXKAg4XqovRl5SbiM9-oW3igROGbd8K2GNdoq~j8mDJyNL-cz~1FP7dFoRSAuOQQnIQpJ4Hf9ucRaR33nqG4MuMTj4QZkfh40YrQeAOmO0FVSYm8H7~86oJgHqOeRB8OAcQYBPIu4SnBhrw4Fk3tziwQBdWJc_&Key-Pair-Id=APKAJUA62FNWTI37JTGQ&filename=GameMaker-Installer-8.1.exe σύνδεσμο].
+
Σε περίπτωση που το GameMaker "παγώσει" κατά την εκτέλεσή του, εάν έχετε αποθηκεύσει όλες τις αλλαγές που έχετε κάνει στις εργασίες σας, μπορείτε να προκαλέσετε τον τερματισμό του λογισμικού με τη χρήση του εργαλείου '''"Παρακολούθηση συστήματος" (gnome-system-monitor)''' του Ubuntu Linux, όπως έχει περιγραφεί στη σελίδα http://ts.sch.gr/wiki/Linux/Gnome-System-Monitor.

Τελευταία αναθεώρηση της 09:35, 15 Οκτωβρίου 2015

Το λογισμικό Application-ubuntu-other.png GameMaker είναι ένα οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού για τη δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δημιουργήθηκε από τον Mark Overmars, καθηγητή του Institute of Information and Computing Sciences στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Με το GameMaker μπορεί να δημιουργηθεί ένα απλό παιχνίδι, όπως για παράδειγμα ένα arkanoid παιχνίδι (arkanoid game) ή ένα παιχνίδι πλατφόρμας (platform game). Ωστόσο, οι δυνατότητες του GameMaker είναι πολύ μεγάλες.

Στην παρούσα σελίδα, περιγράφεται η διαδικασία της εγκατάστασης και της χρήσης του λογισμικού GameMaker σε λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux 12.04 (32-bit και 64-bit) με την βοήθεια του Wine.

Το Wine (ακρωνύμιο της έκφρασης "Wine Is Not an Emulator") είναι ένα ελεύθερο (free) και ανοικτού κώδικα (open source) λογισμικό, με το οποίο είναι δυνατόν εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί να εκτελούνται σε λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows, να μπορούν επίσης να εκτελούνται και σε λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix, όπως είναι το Ubuntu Linux.


Dialog-warning.pngΗ διαδικασία της εγκατάστασης του λογισμικού GameMaker (όπως και κάθε λογισμικού που εκτελείται με την βοήθεια του Wine) σε Ubuntu Linux, η οποία περιγράφεται παρακάτω, συμπεριλαμβανομένων και των ενοτήτων "Αναβάθμιση του Wine στην έκδοση 1.6" και "Εγκατάσταση των προαπαιτούμενων πακέτων λογισμικού στο Wine", θα πρέπει να πραγματοποιηθεί για κάθε χρήστη του εργαστηρίου ξεχωριστά. Δηλαδή, για τον εξυπηρετητή (server) και για κάθε πελάτη (client).


Αναβάθμιση του Wine στην έκδοση 1.6


Dialog-warning.png Η αναβάθμιση του λογισμικού Wine, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην εκτέλεση κάποιου άλλου λογισμικού από το Αποθετήριο Πιστοποιημένου Εκπαιδευτικού Λογισμικού της Τεχνικής Στήριξης και μη, το οποίο έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας και "τρέχει" κι αυτό με την βοήθεια του Wine, αλλά με την παλιότερη έκδοσή του.


Η προκαθορισμένη (default) έκδοση του λογισμικού Wine που εγκαθίσταται σε Ubuntu Linux 12.04, είναι η "1.4" (Wine 1.4). Όμως, διαπιστώθηκε ότι το λογισμικό GameMaker, παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά στην εκτέλεσή του σε Ubuntu Linux με την βοήθεια του Wine 1.6.

Για αυτό, για την καλύτερη εκτέλεση του GameMaker, προτείνεται να κάνετε αναβάθμιση (upgrade) του Wine από την έκδοση 1.4 στην έκδοση 1.6. Για την αναβάθμιση του Wine, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:

 • Προσθήκη του PPA (Personal Package Archive) Αποθετηρίου του Wine. Αυτό μπορεί να γίνει, πληκτρολογώντας την παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό παράθυρο (πατώντας Alt+Ctrl+T):


Terminal.pngsudo add-apt-repository --yes ppa:ubuntu-wine/ppa


 • Εγκατάσταση του Wine 1.6. Σε ένα τερματικό παράθυρο πληκτρολογούμε την εντολή:


Terminal.pngsudo apt-get update && sudo apt-get --yes install wine1.6-i386


Έτσι, πραγματοποιείται η εγκατάσταση του Wine 1.6 και συγκεκριμένα, της έκδοσης 1.6.1 του λογισμικού.

Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε το Wine, μετά την αναβάθμισή του στην έκδοση 1.6.1, θα εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα:


Editor.pngThe wine configuration in ~/.wine is being updated. Please wait...


Όπου ~/ είναι ο "Προσωπικός φάκελος" κάθε χρήστη.


Dialog-information.pngΗ αναβάθμιση του Wine, δεν προκαλεί διαγραφή των προγραμμάτων που είχαν εγκατασταθεί στο Wine με την παλιότερη έκδοσή του.


Εγκατάσταση των προαπαιτούμενων πακέτων λογισμικού στο Wine

Για την σωστή εκτέλεση του λογισμικού GameMaker, απαιτούνται να εγκατασταθούν πρώτα, κάποια επιπλέον πακέτα λογισμικού στο Wine. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του εργαλείου Winetricks, πληκτρολογώντας την ακόλουθη εντολή σε ένα τερματικό παράθυρο:


Terminal.pngwinetricks ie7 directmusic dsound d3dx9 dotnet20


Με αυτή την εντολή ξεκινάει η εγκατάσταση του φυλλομετρητή ιστού (web browser) Internet Explorer 7 (ie7), με τον οποίο οποίο φορτώνεται η οθόνη με τα "Νέα" του GameMaker και είναι δυνατή η περιήγηση από τη μία σελίδα στην άλλη. Επίσης, γίνεται εγκατάσταση των MS DirectMusic (directmusic) και MS DirectSound (dsound) για τη σωστή αναπαραγωγή των ήχων του GameMaker, του MS d3dx9.dll αρχείου (d3dx9) για την σωστή εκτέλεση του GameMaker και του .NET Framework 2.0 (dotnet20), καθώς το GameMaker είναι μια .NET εφαρμογή.

Εγκατάσταση GameMaker

Μετά την εγκατάσταση των παραπάνω πακέτων λογισμικού, μπορεί να γίνει έναρξη της διαδικασίας της εγκατάστασης του λογισμικού GameMaker.

Η έκδοση του λογισμικού GameMaker στην οποία γίνεται αναφορά σε αυτή τη σελίδα και συστήνεται να χρησιμοποιήσετε, είναι η "8.1 Lite" (GameMaker 8.1 Lite). Πρόκειται για την δωρεάν (free) έκδοση του λογισμικού GameMaker 8.1, στην οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται όλες οι λειτουργίες του λογισμικού (που περιλαμβάνονται στην Standard έκδοσή του).

Μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό GameMaker 8.1 Lite από τον εξής σύνδεσμο.

Από τον παραπάνω σύνδεσμο γίνεται λήψη του εκτελέσιμου αρχείου GameMaker-Installer-8.1.exe. Για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του λογισμικού, είτε κάνουμε δεξί "κλικ" στο εικονίδιο του αρχείου και επιλέγουμε να εκτελέσουμε το αρχείο αυτό με το Wine (Wine Windows Program Loader) είτε διπλό αριστερό "κλικ", αν έχουμε επιλέξει προηγουμένως να γίνεται εκτέλεση των .exe αρχείων με το Wine.

Διαφορετικά, πληκτρολογούμε σε ένα τερματικό παράθυρο την εντολή:


Terminal.pngwine GameMaker-Installer-8.1.exe


Η εγκατάσταση του GameMaker είναι μια απλή διαδικασία, πατώντας "Next" στα παράθυρα που εμφανίζονται.

Εκτέλεση GameMaker

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του GameMaker, δεν δημιουργούνται στην Επιφάνεια εργασίας εικονίδια του λογισμικού, όπως γίνεται συνήθως, μετά την εγκατάσταση ενός προγράμματος με το Wine. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε εκκίνηση του λογισμικού από το μενού  Εφαρμογές  Wine  Programs  GameMaker 8.1  GameMaker 8.1 .

Παρατηρήσεις κατά την μεταφορά του GameMaker σε Ubuntu Linux

 • Η εγκατάσταση του GameMaker γίνεται επιτυχώς.
 • Υπάρχουν φορές που η εκκίνηση του GameMaker μπορεί να καθυστερήσει για λίγα δευτερόλεπτα.
 • Η περιήγηση στα "Νέα" του GameMaker είναι εφικτή, αν και ορισμένες φορές κάποιοι σύνδεσμοι σε άλλες σελίδες μπορεί να αργήσουν να ανοίξουν.
 • Η διαδικασία της δημιουργίας ενός παιχνιδιού με το GameMaker δεν παρουσιάζει προβλήματα (π.χ. δημιουργία sprites, objects, backgrounds, sounds, music, actions, events, rooms, κτλ.).
 • Η μετάβαση στην "Προχωρημένη Λειτουργία" ("Advanced Mode") δεν εμφανίζει προβλήματα, όπως επίσης και η εκτέλεση διαφόρων λειτουργιών που παρέχονται μόνο σε αυτό το είδος λειτουργίας, π.χ. δημιουργία scripts, κτλ.
 • Η φόρτωση demos γίνεται επιτυχώς.
 • Η εκτέλεση (run) ενός παιχνιδιού μπορεί να εμφανίσει αρκετά μεγάλη καθυστέρηση (lag) και γενικά, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά την εκτέλεση του GameMaker σε Ubuntu Linux. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, συνιστάται να επαναλάβετε την εκτέλεση του παιχνιδιού αρκετές φορές, μέχρι να γίνει επιτυχώς.
 • Η λειτουργία της αποσφαλμάτωσης ("Debug Mode") δεν παρουσιάζει προβλήματα, με την προϋπόθεση βέβαια, η εκτέλεση ενός παιχνιδιού να μην παρουσιάζει καθυστέρηση.
 • Η δημιουργία standalone εκτελέσιμου αρχείου (.exe) γίνεται επιτυχώς. Η εκτέλεση του μπορεί να εμφανίσει καθυστέρηση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
 • Η περιήγηση στις σελίδες του μενού "Βοήθεια" του GameMaker και η εμφάνιση διαφόρων tips και popup παραθύρων, εκτελούνται επίσης, ικανοποιητικά.

Επομένως, η εκτέλεση του GameMaker σε Ubuntu Linux γίνεται σωστά, αλλά η παρατεταμένη χρήση του λογισμικού μπορεί να προκαλέσει διάφορα μικρά προβλήματα και καθυστερήσεις, κυρίως, κατά την εκτέλεση των παιχνιδιών. Για αυτό, προτείνεται να αποθηκεύετε συνέχεια τις εργασίες σας στο GameMaker.

Σε περίπτωση που το GameMaker "παγώσει" κατά την εκτέλεσή του, εάν έχετε αποθηκεύσει όλες τις αλλαγές που έχετε κάνει στις εργασίες σας, μπορείτε να προκαλέσετε τον τερματισμό του λογισμικού με τη χρήση του εργαλείου "Παρακολούθηση συστήματος" (gnome-system-monitor) του Ubuntu Linux, όπως έχει περιγραφεί στη σελίδα http://ts.sch.gr/wiki/Linux/Gnome-System-Monitor.