Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Linux/liveusb"

(Νέα σελίδα με 'Για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης ΣΕΠΕΗΥ αλλά και μαθητικών υπολογιστών, διατίθεται τα π...')
 
 
(24 ενδιάμεσες εκδόσεις από 5 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης ΣΕΠΕΗΥ αλλά και μαθητικών υπολογιστών, διατίθεται τα παρακάτω live CDs/DVDs:
+
Αν και τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα ακόμα διατίθεται σε μορφή .iso, συνηθίζεται πλέον να γράφονται σε USB sticks, για λόγους ταχύτητας και ευκολίας αλλά και επειδή πολλοί υπολογιστές πια δεν έχουν καν μονάδα CDROM.
* [http://ts.sch.gr/repo/livecd/ubuntu-12.04.1-desktop-i386-sch.iso ubuntu-12.04.1-desktop-i386-sch.iso]: Live CD χωρίς εκπαιδευτικό λογισμικό.
 
* [http://ts.sch.gr/repo/livecd/ubuntu-12.04.1-desktop-i386-dim.iso ubuntu-12.04.1-desktop-i386-dim.iso]: Live DVD με το εκπαιδευτικό λογισμικό του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου.
 
* [http://ts.sch.gr/repo/livecd/ubuntu-12.04.1-desktop-i386-gym.iso ubuntu-12.04.1-desktop-i386-gym.iso]: Live DVD με το εκπαιδευτικό λογισμικό του Γυμνασίου.
 
* [http://ts.sch.gr/repo/livecd/ubuntu-12.04.1-desktop-i386-lyk.iso ubuntu-12.04.1-desktop-i386-lyk.iso]: Live DVD με το εκπαιδευτικό λογισμικό του Λυκείου και των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ.
 
  
Οι βασικές διαφορές τους με το επίσημο live CD του Ubuntu είναι:
+
Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να δημιουργήσουν live USB sticks από ένα live .iso image, για παράδειγμα:
* Όλα τα πακέτα ελληνικής γλωσσικής υποστήριξης έχουν συμπεριληφθεί στα CD, και έτσι π.χ. το LibreOffice είναι στα ελληνικά κατά το live session, ενώ η εγκατάσταση στο σκληρό γίνεται πιο γρήγορα αφού δεν χρειάζεται να κατεβούν αυτά τα πακέτα από το διαδίκτυο.
+
 
* Η προεπιλεγμένη συνεδρία είναι η Gnome Classic (no effects) αντί του Unity. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι είναι πιο συμβατή με παλιά μηχανήματα, thin clients κτλ, ενώ μοιάζει περισσότερο με το περιβάλλον που είχαμε συνηθίσει στην έκδοση 10.04. Επιπλέον, το Unity-2D που χρησιμοποιούνταν σε υπολογιστές χωρίς επιτάχυνση 3D σταμάτησε να αναπτύσσεται.
+
* Από Windows: [https://rufus.ie/ Rufus] ([https://ubuntu.com/tutorials/tutorial-create-a-usb-stick-on-windows σχετικό tutorial για ubuntu.iso]), [https://www.easy2boot.com/ Easy2boot].
* Διορθώθηκαν κάποια προβλήματα με το ελληνικό πληκτρολόγιο που είχε το επίσημο live CD του Ubuntu.
+
* Από Ubuntu: [https://ubuntu.com/tutorials/tutorial-create-a-usb-stick-on-ubuntu Startup disk creator], [https://fossbytes.com/create-bootable-usb-media-from-iso-ubuntu/ Unetbootin], [https://fossbytes.com/create-bootable-usb-media-from-iso-ubuntu/ dd].
* Προστέθηκαν τα αποθετήρια της Τεχνικής Στήριξης στις πηγές του live CD.
+
 
* Και φυσικά, προστέθηκαν αρκετά πακέτα, όπως τα εκπαιδευτικά λογισμικά,  το x11vnc για απομακρυσμένη βοήθεια (Alt+F2, x11vnc -connect <ip-τεχνικού>) κλπ.
+
Μια ακόμα λύση είναι το https://github.com/alkisg/liveusb, που έχει το πλεονέκτημα αφού φτιαχτεί το liveusb stick, να μπορούμε να προσθέτουμε .iso με απλή αντιγραφή/επικόλληση χωρίς να χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε το stick. Ακολουθήστε τις οδηγίες της [https://github.com/alkisg/liveusb σελίδας του] για να το δημιουργήσετε.

Τελευταία αναθεώρηση της 20:16, 20 Ιουνίου 2020

Αν και τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα ακόμα διατίθεται σε μορφή .iso, συνηθίζεται πλέον να γράφονται σε USB sticks, για λόγους ταχύτητας και ευκολίας αλλά και επειδή πολλοί υπολογιστές πια δεν έχουν καν μονάδα CDROM.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να δημιουργήσουν live USB sticks από ένα live .iso image, για παράδειγμα:

Μια ακόμα λύση είναι το https://github.com/alkisg/liveusb, που έχει το πλεονέκτημα αφού φτιαχτεί το liveusb stick, να μπορούμε να προσθέτουμε .iso με απλή αντιγραφή/επικόλληση χωρίς να χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε το stick. Ακολουθήστε τις οδηγίες της σελίδας του για να το δημιουργήσετε.