Βυζαντινό λεξικό

Ο βυζαντινός πολιτισμός διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη δημιουργία και τη διαμόρφωση του νέου Ελληνισμού. Το σενάριο αυτό αποσκοπεί στο να έρθετε σε ουσιαστική επαφή με αυτό τον κόσμο και τον πολιτισμό και να αντιληφθείτε πληρέστερα τους ανθρώπους και τα πράγματα, μέσα από τη γνωριμία σας με τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης, καθώς και με βασικές όψεις της καθημερινότητας στο Βυζάντιο (ψυχαγωγία, διατροφή, ενδυμασία, κατοικία). Παράλληλα, με τη διαδικασία που προτείνεται στο σενάριο (περιήγηση στο διαδίκτυο), θα μπορέσετε όχι μόνο να κατανοήσετε καλύτερα αυτό το κομμάτι της βυζαντινής ιστορίας, αλλά και στοιχεία της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, όπως τα προγράμματα στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά μέσα, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των μαθητών, τα υλικά και τα όργανα γραφής, τους τύπους και τα περιεχόμενα των βιβλίων, τη διατροφή, την ενδυμασία, την κατοικία, τις γιορτές και τα παιχνίδια των Βυζαντινών.

Στο σχολικό σας βιβλίο υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή των Βυζαντινών. Ωστόσο, για να σχηματίσετε μια πιο ζωντανή εικόνα για τα παραπάνω θέματα, σας καλούμε να δείτε και να μελετήσετε τα κείμενα και τις εικόνες για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, με τη βοήθεια του διαδικτύου, και να προσεγγίσετε τους ιστορικούς όρους που συνδέονται με αυτά τα θέματα, διαμορφώνοντας με δημιουργικό τρόπο ένα σχετικό βυζαντινό λεξικό.

Πριν από την περιήγησή σας στο διαδίκτυο, είναι αναγκαίο να μελετήσετε τα εξής κείμενα και εικόνες του σχολικού βιβλίου: «Η Κωνσταντινούπολη, ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι» (σ. 34-35), «Η καθημερινή ζωή και οι γιορτές στο Βυζάντιο» (σ. 36-37), «Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο» (σ. 38-40), «Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των Ελλήνων κλασικών» (σ. 77-79), «Η καθημερινή ζωή των Βυζαντινών στην ύπαιθρο» (σ. 80-83), «Η βυζαντινή (λαϊκή) τέχνη» (σ. 124), «Η παιδεία στο Βυζάντιο» (σ. 125-127) και «Η γλώσσα των Βυζαντινών» (σ. 128-129).

  1. ΟΜΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)
  2. ΟΜΑΔΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)
  3. ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)

    Κάντε κλικ στο εικονίδιο Συνοδευτικό υλικό για τα φύλλα εργασίας για να δείτε τα βοηθητικά κείμενα για τα εκπαιδευτικά σενάρια.
 
© 2007 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Επιστροφή στον αρχικό κατάλογο επιλογών