Ένα μουσείο για τη βυζαντινή τέχνη

Φέτος, που μελετάτε τη ζωή στα βυζαντινά χρόνια, είχατε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε και ίσως να θαυμάσετε έργα τέχνης εκείνης της εποχής, με τα οποία εικονογραφούνται πολλές από τις σελίδες του σχολικού σας βιβλίου. Είχατε επίσης την ευκαιρία σε διάφορες διδακτικές ενότητες να γνωρίσετε κάποιες πλευρές της καλλιτεχνικής δημιουργίας των Βυζαντινών και να μελετήσετε ειδικότερα τη βυζαντινή τέχνη στην ενότητα 40 του βιβλίου σας (σ. 123-124).

Η βυζαντινή τέχνη, όπως ήδη γνωρίζετε, είναι η τέχνη που άνθησε σε όλες τις περιοχές που αποτέλεσαν κατά καιρούς τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια των έντεκα περίπου αιώνων της ζωής της: από το 330 μ.Χ. -το έτος κατά το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας- μέχρι και την Άλωσή της από τους Τούρκους το 1453 μ.Χ. Είναι μια τέχνη, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, κυρίως χριστιανική, αφιερωμένη στην υπηρεσία της Εκκλησίας του Χριστού. Παρά τις μεγάλες καταστροφές και απώλειες που συνέβησαν στο πέρασμα των αιώνων, έχουν διασωθεί πολλά σημαντικά (αλλά και λιγότερο σημαντικά) έργα τέχνης που μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο που εργάζονταν οι καλλιτέχνες, για τα θέματα που τους ενέπνεαν, τα σύμβολα που χρησιμοποιούσαν και τα συναισθήματα που ήθελαν να εκφράσουν. Δείγματα αυτής της τέχνης συναντάμε μέσα στις εκκλησίες που έχουν σωθεί από τη βυζαντινή εποχή, αλλά και στα μουσεία που είναι αφιερωμένα στο βυζαντινό πολιτισμό: ψηφιδωτά, αγιογραφίες, φορητές εικόνες, μικρογραφίες στα χειρόγραφα βιβλία. Ίσως σας έχει δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα τέτοιο μουσείο ή ίσως σας δοθεί στο μέλλον.

Τώρα όμως σας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσετε να εξερευνήσετε βαθύτερα για λίγες ώρες τη βυζαντινή τέχνη και να γίνετε εσείς οι δημιουργοί ενός «μουσείου». Μόνο που το «μουσείο» σας θα είναι κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα μουσεία. Θα είναι ένα εικονικό μουσείο που θα το δημιουργήσετε με βασικό εργαλείο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Θα περιηγηθείτε σε διευθύνσεις του διαδικτύου, όπου θα μπορέσετε να βρείτε αντιπροσωπευτικά έργα της βυζαντινής τέχνης και χρήσιμες πληροφορίες γι' αυτά. Εσείς θα αποφασίσετε ποια από τα έργα αυτά θα χρησιμοποιήσετε, τι θα γράψετε και πώς θα τα παρουσιάσετε, προκειμένου να ολοκληρώσετε το μουσείο σας. Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή την περιήγηση, από την οποία δεν θα ωφεληθείτε μόνο εσείς. Θα δώσετε την ευκαιρία και στους συμμαθητές σας των άλλων τάξεων να «επισκεφθούν» το «μουσείο» σας και να σας παρακολουθήσουν να τους ξεναγείτε σε αυτό, με μια ηλεκτρονική παρουσίαση.

Καλή επιτυχία!

  1. ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΟΝΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)
  2. ΟΜΑΔΑ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)
  3. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)
  4. ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ( δείτε τα φύλλα εργασίας)

    Κάντε κλικ στο εικονίδιο Συνοδευτικό υλικό για τα φύλλα εργασίας για να δείτε τα βοηθητικά κείμενα για τα εκπαιδευτικά σενάρια.
 
© 2007 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Επιστροφή στον αρχικό κατάλογο επιλογών