Ένα ταξίδι στη Βενετία των δόγηδων

Η Βενετία είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Βρίσκεται κτισμένη πάνω σε πολλά νησιά, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με εκατοντάδες γέφυρες. Ανάμεσα στα νησιά αυτά υπάρχουν τα περίφημα κανάλια. Το πιο εντυπωσιακό είναι το «Μεγάλο Κανάλι» (Canale Grande), στις ακτές του οποίου είναι κτισμένα τα περισσότερα και τα πιο μεγαλόπρεπα βενετικά μνημεία. Οι συγκοινωνίες ανάμεσα στα διάφορα μέρη της νησιωτικής αυτής πόλης γίνονται με πλοιάρια, αλλά και με γόνδολες (βάρκες). Εννοείται ότι αυτοκίνητα δεν υπάρχουν, γιατί οι γέφυρες που ενώνουν τα νησιά είναι συνήθως στενές και δεν χωρούν να περάσουν. Οι πιο μεγάλες από τις γέφυρες είναι της Ακαδημίας και του Ριάλτο. Το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης είναι η τεράστια πλατεία του Αγίου Μάρκου, στην οποία υπάρχει το πασίγνωστο ανάκτορο των δόγηδων και ο λαμπρός ναός του Αγίου Μάρκου. Όταν το Βυζάντιο έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, πολλοί συμπατριώτες μας κατέφυγαν στη Βενετία, όπου ίδρυσαν μια παροικία, μια αδελφότητα, όπως την αποκαλούσαν. Αρκετοί από αυτούς διέπρεψαν στο χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Αρκετοί ασχολήθηκαν με την τυπογραφία και με τη συγγραφή βιβλίων ή με την έκδοση έργων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Επειδή η Βενετία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Ελληνισμού, τόσο κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας, όσο και μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, σκεφτήκαμε να σας δώσουμε μερικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο, για να ανακαλύψετε μόνοι σας ό,τι θα σας ενδιέφερε να μάθετε. Πριν ανοίξετε τον υπολογιστή σας, όμως, καλό είναι να διαβάσετε τις αναφορές του σχολικού σας βιβλίου και να είστε σε θέση να κατανοήσετε καλύτερα τα πράγματα. Για να σας διευκολύνουμε, σας δίνουμε τις σελίδες του βιβλίου, όπου φιλοξενούνται οι αναφορές αυτές. Συγκεκριμένα είναι:

  • Η σελίδα 89, στην οποία αναφέρεται η συμφωνία του Αλέξιου Κομνηνού με τους Βενετούς. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ναυτική βοήθεια των Βενετών προς το Βυζάντιο και παραχώρηση εμπορικών προνομίων από το Βυζάντιο προς τη Βενετία.
  • Η σελίδα 91, στην οποία αναφέρεται ότι στη Βενετία συγκεντρώθηκαν οι Σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας και συμφώνησαν με το δόγη να τους περάσει στην Αίγυπτο με τα καράβια του, για να βαδίσουν από εκεί προς τα Ιεροσόλυμα. Ως αντάλλαγμα, εκείνος θα έπαιρνε τα μισά από τα εδάφη και τα λάφυρα που θα έπεφταν στα χέρια τους. Στην ίδια σελίδα υπάρχει και μια μικρογραφία χειρογράφου με το συμβούλιο διακυβέρνησης της Βενετίας.
  • Η σελίδα 92, στην οποία, με τίτλο «Εκδικητής», φιλοξενείται απόσπασμα από έργο του Καρκαβίτσα. Εκεί γίνεται αναφορά στα άλογα του Λυσίππου, που αφαιρέθηκαν από την Πόλη και στόλισαν τη Βενετία. Το ιστορικό με τις περιπέτειες των αλόγων αυτών βρίσκεται στη σελίδα 35.
  • Η σελίδα 103, στην οποία φιλοξενείται απόσπασμα από αναφορά του Βενετού πρέσβη της Κωνσταντινούπολης, όπου διατυπώνεται η γνώμη ότι οι κάτοικοι της Βασιλεύουσας μπορούσαν να δεχθούν την υποταγή τους στους Βενετούς, καθώς φοβούνταν σε μεγάλο βαθμό τους Τούρκους, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να πολιορκήσουν την Πόλη.

Πριν ανοίξετε λοιπόν τον υπολογιστή σας, διαβάστε τις σελίδες αυτές και απαντήστε στις σχετικές ερωτήσεις του πρώτου φύλλου εργασίας. Μετά ξεκινήστε την περιήγησή σας στο διαδίκτυο, προκειμένου να απαντήσετε στις ερωτήσεις των άλλων φύλλων εργασίας και να ανακαλύψετε μόνοι σας τη λιμνογέννητη πόλη των δόγηδων.

  1. ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ/ΓΕΩΛΟΓΩΝ ( δείτε το πρώτο φύλλο εργασίας)
  2. ΟΜΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ( δείτε το δεύτερο φύλλο εργασίας)
  3. ΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ( δείτε το δεύτερο φύλλο εργασίας)
  4. ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ/ΓΕΩΛΟΓΩΝ ( δείτε το δεύτερο φύλλο εργασίας)

    Κάντε κλικ στο εικονίδιο Συνοδευτικό υλικό για τα φύλλα εργασίας για να δείτε τα βοηθητικά κείμενα για τα εκπαιδευτικά σενάρια.
 
© 2007 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Επιστροφή στον αρχικό κατάλογο επιλογών