Οι αλκοόλες και ζυμώσεις με λίγα λόγια
  • Τα δύο πρώτα μέλη της τάξης των αλκοολών είναι η με-
    θανόλη, CH3OH, και η αιθανόλη, C2H5OH, ενώσεις υγρές,
    με χαμηλά σημεία βρασμού, που καίγονται προς διοξεί-
    διο του άνθρακα και νερό με έκλυση θερμότητας.

  • Η αιθανόλη παρασκευάζεται συνθετικά από το αιθένιο
    και με αλκοολική ζύμωση από σακχαρούχα διαλύματα.

  • Οι ζυμώσεις είναι οργανικές αντιδράσεις που πραγματο-
    ποιούνται με τη βοήθεια ενζύμων, τα οποία παράγονται
    από ειδικούς μικροοργανισμούς, τους ζυμομύκητες.

  • Τα ένζυμα έχουν μεγάλη εξειδίκευση και δρούν κάτω απο
    συγκεκριμένες συνθήκες.

  • Αλκολούχα ποτά είναι αυτά που περιέχουν αιθανόλη και διακρίνονται στα μη αποσταζόμενα που προκύπτουν από αλκοολική ζύμωση (κρασί, μπύρα), στα αποσταζόμενα (ούζο, ρακί, ουίσκυ, βότκα, κ.α.) και τα ηδύποτα ή λικέρ.

  • H υπερκατανάλωση αιθανόλης επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μακροπρόθεσμα προκαλεί ασθένειες όπως η κύρωση του ήπατος, είναι πολύ επικίνδυνη για το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη, αποτελεί την κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά.