- Τα δύο πρώτα μέλη της τάξης των αλκοολών είναι η με-
θανόλη, CH3OH, και η αιθανόλη, C2H5OH,
ενώσεις υγρές,
με χαμηλά σημεία βρασμού, που καίγονται προς διοξεί-
διο του άνθρακα και νερό με έκλυση θερμότητας.
- Η αιθανόλη παρασκευάζεται συνθετικά από το αιθένιο
και με αλκοολική ζύμωση από σακχαρούχα διαλύματα.
- Οι ζυμώσεις είναι οργανικές αντιδράσεις που πραγματο-
ποιούνται με τη βοήθεια ενζύμων, τα οποία παράγονται
από ειδικούς μικροοργανισμούς, τους ζυμομύκητες.
- Τα ένζυμα έχουν μεγάλη εξειδίκευση και δρούν κάτω απο
συγκεκριμένες συνθήκες.
- Αλκολούχα ποτά είναι αυτά που περιέχουν αιθανόλη και διακρίνονται
στα μη αποσταζόμενα που προκύπτουν από αλκοολική ζύμωση (κρασί, μπύρα),
στα αποσταζόμενα (ούζο, ρακί, ουίσκυ, βότκα, κ.α.) και τα ηδύποτα ή
λικέρ.
- H υπερκατανάλωση αιθανόλης επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μακροπρόθεσμα προκαλεί ασθένειες όπως η κύρωση του ήπατος, είναι πολύ επικίνδυνη για το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη, αποτελεί την κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά.
|