- Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες (γλυκό-
ζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη, κ.α.) και πολυσακχαρίτες, που σχη-
ματίζονται από τον πολυμερισμό των μονοσακχαριτών,
χρησιμοποιoύνται ως τροφή αλλά και για την παραγωγή
χρήσιμων προϊόντων όπως το χαρτί.
- Η ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης, το καλαμοσάκχαρο,
όπως και η μαλτόζη και η λακτόζη. Σημαντικοί πολυσακχα-
ρίτες είναι το άμυλο, το γλυκογόνο και η κυτταρίνη.
- Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε όλους τους οργανισμούς και τα
προϊόντα τους, παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του
οργανισμού. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει ζωή.
- Οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα, που περιέχουν
άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο και λίγα από αυτά θείο. Πολλές πρωτεΐνες
περιέχουν
και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο κ.α.
- Τα λίπη και τα έλαια είναι μίγματα λιπαρών ουσιών που είναι εστέρες
των λιπαρών
οξέων με την αλκοόλη γλυκερόλη, διακρίνονται στα στερεά
λίπη και τα υγρά έλαια και αποτελούν την πιο πλούσια σε θερμίδες ομάδα
θρεπτικών ουσιών.
|