Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ με Domain Controller (Αρχιτεκτονική client-server)¶
Τα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής (Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.) είναι συνήθως εγκατεστημένα με αρχιτεκτονική Client Server όπου ο εξυπηρετητής είναι και Domain Controller παρέχοντας υπηρεσίες κεντρικής αυθεντικοποίησης και πιστοποίησης των χρηστών καθώς και κεντρική διαμοίραση φακέλων και εκτυπωτών. Επιπλέον υποστηρίζει υπηρεσίες κεντρικής ασφάλειας των σταθμών εργασίας και ρύθμισης του περιβάλλοντός τους.
Στα Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. συνήθως η εγκατάσταση του MS-Windows περιβάλλοντος γίνεται με τη χρήση ενός Active Directory Domain στον εξυπηρετητή και την σύνδεση των σταθμών εργασίας σε αυτό. Οι λόγοι δημιουργίας του Domain αφορούν στη μείωση της πολυπλοκότητας της διαχείρισης του περιβάλλοντος πελάτη – εξυπηρετητή. Ο εξυπηρετητής, που αναφέρεται και ως Domain Controller, διαθέτει τους λογαριασμούς των χρηστών των σταθμών εργασίας και επιτρέπει το διαμοιρασμό φακέλων και εκτυπωτών. Επιπλέον στον εξυπηρετητή ορίζονται οι διάφορες πολιτικές ασφάλειας των σταθμών εργασίας, για παράδειγμα μέγεθος και πολυπλοκότητα κωδικών χρηστών, συχνότητα αλλαγής τους, αλλαγές που επιτρέπονται στο χρήστη όπως μορφοποίηση του περιβάλλοντος εργασίας ή ρυθμίσεις που απαγορεύονται όπως προσθαφαίρεση εφαρμογών κ.τ.λ.
Περιγραφή της αρχιτεκτονικής¶
Προαπαιτούμενα της υλοποίησης¶
Για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. με Domain Controller θα πρέπει να έχετε προχωρήσει στη Βασική Εγκατάσταση:
- των σταθμών εργασίας (ακολουθήστε τις οδηγίες βασικής εγκατάστασης)
- και του εξυπηρετητή (ακολουθήστε τις οδηγίες βασικής εγκατάστασης)
Οδηγίες εγκατάστασης¶
Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες με τη σειρά για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση του Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. σας:
- Ρύθμιση του εξυπηρετητή ως Domain Controller
- Διαμόρφωση πολιτικών του Domain
- Σύνδεση του σταθμού εργασίας στο Domain
- Δημιουργία χρηστών
Μετέπειτα ενέργειες¶
Αν και μπορείτε πια να χρησιμοποιήσετε το εργαστήριό σας άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα τα παρακάτω θέματα θα σας φανούν χρήσιμα: