παραδείγματα...

Επιστροφή

  
Πώς μεταβάλλουμε τη θερμοκρασία βρασμού;
 

Στη χύτρα ταχύτητας (πίεσης) το νερό βράζει στους 120 οC, γιατί ο ατμός που εγκλωβίζεται στην αεροστεγώς κλειστή κατσαρόλα, συμπεριφέρεται σαν συμπιεσμένος (πυκνός) αέρας που έχει πίεση σχεδόν διπλάσια από την επιφάνεια της θάλασσας. Γι' αυτό η θερμοκρασία βρασμού αυξάνεται. Στη μεγαλύτερη αυτή θερμοκρασία βρασμού το φαγητό μαγειρεύεται γρηγορότερα.

Η ανακάλυψη της χύτρας ταχύτητας έγινε από το Γάλλο φυσικό Παπέν (Denis Papin) το 1679.