Παράγοντες
που επηρεάζουν τη θερμοκρασία τήξης-πήξης...
Προσμείξεις...
Για
να δεις ξανά την εξέλιξη του φαινομένου σύρε με το ποντίκι το δείκτη
πάνω στην εικόνα.
Αν
ρίξουμε αλάτι στον πάγο, τα κρυσταλλάκια του αλατιού παρεμβάλλονται
ανάμεσα στα μόρια του πάγου. Έτσι, οι δυνάμεις μεταξύ μορίων του
πάγου εξασθενούν και ο πάγος λιώνει σε θερμοκρασία μικρότερη των
0 oC, που είναι τόσο χαμηλότερη όσο μεγαλύτερη είναι
η ποσότητα του αλατιού.
Συμβαίνει,
όμως, και το αντίστροφο: Αν υπάρχει αλάτι σε νερό και κατέβει η
θερμοκρασία, τότε το αλατόνερο θα αρχίσει να στερεοποιείται σε θερμοκρασία
μικρότερη των 0 oC .
Ανάλογο
φαινόμενο παρατηρείται και με άλλες ουσίες, λόγου χάρη με τη ζάχαρη.
Γενικά οι προσμίξεις χαμηλώνουν τη θερμοκρασία τήξης - πήξης.